Atom String Quartet la JazzAj Arcub – Poland.Jazz.Celebrate

Jazz from Poland

Salut,

Ca din senin pe timp ploios mi-a iesit in cale un eveniment de jazz pe care am zis sa nu-l ratez. Si bine am facut. La Arcub Bucuresti in cadrul Jazzaj a avut loc sambata 2 Mai un eveniment organizat de Institutul Polonez Bucuresti si intitulat Poland. Jazz. Celebrate.

O trupa despre care nu stiam nimic dar despre care vreau sa mai aflu lucruri frumoase, Atom String Quartet avandu-i in compozitie pe Dawid Lubowicz la vioara, Mateusz Smoczynski la vioara, Michal Zaborski la viola si Krzysztof Lenczowski la violoncel.

Dupa cum puteti vedea, o formula axata pe instrumente cu coarde, printre putinele de acest gen in lume, membrii cvartetului impresionand prin virtuozitatea cu care au transmis emotia compozitiilor proprii (celor care au stiut sa asculte jazz, pentru ca la astfel de spectacole mai apar si persoane fara “urechi” dar cu extensii la gene). Pana acum nu stiam cate chestii poti face cu o vioara, de la sunete din natura pana la efecte speciale si sunete tipice instrumentelor de percutie. Acum stiu.

Despre cei patru baieti am aflat ca s-au adunat in aceasta reteta din 2009 si au participat la cele mai renumite festivaluri de jazz din Europa, printre care Berliner Jazztage, Jazz Baltica, Leipziger Jazztage, Festivalul Veranos de la Villa Madrid, Jazz Jamboree, Ethno-Jazz Festival de la Chisinau. S-au manifestat artistic alaturi de muzicienii filarmonicilor din Berlin, Varsovia, Szczecin si Bialystok, precum si prin colaborarile cu artisti precum Bobby McFerrin, Gil Goldstein, Paolo Fresu, Wolfgang Haffner, Christian von Kaphengst, Rupert Stamm, Mathias Haus, Vladislav `Adzik` Sendecki, Leszek Możdżer, Lars Danielsson, Zohar Fresco si altii.

Jazz Arcub Bucuresti Romania

Atom String Quartet este castigatorul celul mai prestigios premiu muzical polonez, ”Fryderyk” – in 2011 cu primul album lansat si intitulat Fade In – “Debutul Discografic Jazz al Anului”, iar în 2012 cu albumul Places la categoria ”Albumul Anului – Muzica Jazz”.

Va las sa va delectati cu cateva pasaje din concertul la care am asistat, nu inainte de a face cateva recomandari rezultate in urma experientelor de la acest concert:

– fiecare telefon/tableta are posibilitatea de a-i anula volumul complet, astfel incat atunci cand faci fotografie sa nu tulburi profunzimea concertului cu sunetul specific unei camere foto

– daca ai inregistrat video o parte din concert ai incredere in echipamentul tau si testeaza dupa iesirea din sala inregistrarea, nu in timp ce inca se canta.

– pentru fotografii cu adevarat faine din timpul concertelor nu mai folositi blitzul, are scena deja lumini de spectacol si stricati tot feng shui-ul. 

Multumim Atom String Quartet pentru un spectacol frumos si sensibil!

Thank you Atom String Quartet for a beautiful and sensible concert! We hope to see you again in Romania!

Jazz ON!

 

Share

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>