Little Jimmy Scott – super contratenor

Salut,
Astazi am vazut cateva poze cu Vali “Sir Blues” Racila pe Facebook si mi-am amintit de piesa “When did you leave Heaven“, piesa pe care maestrul o interpreteaza magistral. In felul asta, usor apasat de faptul ca Festivalul de Blues “Sighisoara” nu se mai tine anul acesta, am cautat variante ale acestei piese pe youtube.
Am ajuns din a doua incercare la Little Jimmy Scott. Am ascultat piesa, am ascultat….si nu intelegeam care e partea de Jimmy Scott din aceasta voce angelica. Am cautat si alte piese ale aceluiasi artisti si surpriza, aceeasi voce suava.
Nu sunt un mare iubitor de contratenori (contralto) dar Little Jimmy Scott este barbat (spun asta atat de brutal, pentru ca ascultandu-l, nu vad o alta formulare) si canta in felul acesta datorita sindromului Kallmann care nu i-a mai permis sa creasca foarte mult in inaltime si nici sa depaseasca pubertatea, ca voce. Asa a ramas cu o voce de copil, slefuita in aceasta minunata voce de jazz/blues.
S-a nascut in 1925 in Clevelant (Ohio), al treilea copil al unei familii cu zece copii. A inceput sa cante in casa, alaturi de mama sa, care il acompania la pian si mai apoi in corul bisericii.
Prima lui aparitie artistica notabila s-a produs spre finele anilor “40 in formula Lionel Hampton Band, cind a interpretat piesa “Everybody’s Somebody’s Fool“. Inregistrata in Decembrie 1949, piesa a ajuns un mare hit R&B.
Meritele pentru aceasta piesa au fost oferite “Lionel Hampton and vocalists“, acest lucru fiind un lucru destul de rau pentru cariera lui Jimmy Scott. La fel s-a intamplat si cu piesa “Embraceable You“, cind alaturi de Charlie Parker, pentru merite vocale este listata Chubby Newsome in locul lui Jimmy Scott.
Dupa o perioada in care a intrat in umbra si a fost nevoit sa revina in orasul natal, lucrand intr-un spital, Little Jimmy Scott a fost readus in fata microfonului si a publicului datorita interpretarii unei melodii la inmormantarea unui prieten bun. Acolo a fost remarcat si revitalizat! Iata ca ce e rau pentru altii, poate sa fie bun pentru…altii. πŸ™‚
A avut colaborari cu Charlie Parker, Sarah Vaughan, Lester Young, Lionel Hampton, Charles Mingus, Fats Navarro, Quincy Jones, Bud Powell, Ray Charles, Wynton Marsalis. A mai cantat si la ceremoniile de investire a presedintilor americani Dwight Eisenhower si Bill Clinton.
In 2007 Scott a primit premiul NEA Jazz Master, premiul Kennedy Center’s “Jazz In Our Time” Living Legend, si premiul N.A.B.O.B.’s Pioneer.

O si mai mare surpriza pentru mine a fost sa descopar ca el a cantat in Twin Peaks, serialul anilor “90 in Romania. Iubitorii acelui serial isi amintesc episoadele finale si acel pitic dansand printre culoarele marginite de panzeturi rosii si un domn la costum, cantand melodia Sycamore Trees….
Va las sa-l descoperiti pe Little Jimmy Scott, chiar si acum, la 87 de anisori!
Share

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>