Freedom Jazz Festival – Vama Veche 2012

Salut!

Treceam pe strada, pe linga Universitatii, cind vad un afis care il anunta pe Sergio Mendes in Vama Veche. Am ris….neah….nu se poate, cine stie ce DJ cu pseudonim o fi si asta. Ma uit mai atent, notez data si locatia, iau in calcul, iau in seama, iau drumul in piept, iau bilete si iau la cunostinta de ceea ce cu siguranta este cea mai frumoasa surpriza muzicala a acestui an (desi nu s-a incheiat inca).
Vorbim aici despre prima editie a nou nascutului festival international Freedom Jazz din Vama Veche.
Nume mari, trupe cunoscute de peste mari si tari dar si nume mari de pe plaiurile noastre.

Gazdele celor trei seri…celor trei nopti mai degraba, au fost Mike Godoroja, Florian Lungu si Catalin Stefanescu. Ei ne-au adus la cunostinta tot ceea ce trebuia sa stim despre artistii care aveau sa ne incante.
Inca vreo doua vorbe si te las sa te delectezi cu ceea ce a fost acolo si am reusit si noi sa capturam (caci am avut si peripetii tehnice). Doua vorbe: este un festival foarte asemanator cu cel de la Garana, doar ca este ceva mai aproape de Capitala si echilibreaza balanta de evenimente de pe teritoriul Romaniei. Amplasarea: in incinta Marina Park (cine nu stie, este un teren cu iarba aflat in dreapta drumului principal, chiar la intrarea in localitatea Vama Veche), teren ingradit, cu banci si mese, cu tot felul de gherete cu mancatorii pe baza de jetoane. Scena destul de mare, vizibilitatea excelenta aproape de pe tot terenul, loc pentru spectatori berechet, sonorizarea buna, lumini bune, doua ecrane gigant asigurau contactul privitorului cu detaliile de pe scena…..a fost prima editie si cu siguranta ca de la o editie la alta se vor imbunatati toate cele enumerate mai sus.

Cam multe trupe per fiecare seara, astfel incat showul se intindea pina spre dimineata, cind doar cei mai rezistenti la somn, frig, foame ramaneau. Aceasta situatie ar trebui rezolvata prin reducerea numarului de trupe astfel incat toti artistii sa se bucure de un public numeros si entuziast.

In prima seara au fost: Corneliu Stroe, Roxana Stroe & Balcanamera, Johnny & Mozes Rosenberg cu The Legacy of Django Reinhardt (jazz manouche), Billy Cobham (fusion jazz), Boo Boo Davis (Mississippi Blues),  Marcian Petrescu & Trenul de Noapte, Adi Tetrade Fusion Dynasty.

 

In a doua seara ne-am bucurat de Raul Kusak, Adrian Naidin si Eugen Amadandei cu “Cantice’n Cerc”, celebrul Sergio Mendes & Brasil 2012, clasicii Blood Sweat and Tears (jazz funk), Romanian Power Trio (Marius Mihalache, Ovidiu Lipan Tandarica, Horja cu  Manfred “Mani” Neumann ca guest star la vioara), Basorelief reunita.

In seara cu numarul trei au fost Night of Jazz Guitars cu Larry Coryell (cu fiul sau, Muralli Coryell, am stat la vorbe, bauta si cantare in Crama din Sighisoara, in timpul festivalului de blues din 2011 – vezi detalii in rubrica Sighisoara de pe site) si Philipe Catherine guest star, Berti Barbera & Toma Dimitriu duo, Mike Godoroja si Blue Spirit, cei de la Red Cat Bone si Marius Mihalache cu proiectul “I Like Romania” – guest star Razvan Mazilu.
 
Gata, n-o mai lungesc…..sa curga muzica! 
Blues On!

Share

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>