Blues cu the Rolling Stones pentru (cu)maître Traian

Imi este foarte greu sa aleg intre “din cauza” si “datorita faptului” asa ca o sa spun, mai simplu 🙂 – avand in vedere ca dl. Traian are o mica reticenta in a cataloga cea mai longeviva trupa de rock ca fiind si un “blues band” de succes, am sa-l rog pe Iepurila sa-i aduca de Paste “ca si cadou”, pe MOODFORBLUES, un mic post despre The Rolling Stones, una dintre primele trupe din UK care au stiut din plin sa profite din infinitatea variatiunilor muzicale care se pot face din simpla si frumoasa structura de 12 masuri.

Nu am sa fac acum o antologie a trupei si nici n-am sa povestesc cartile scrise despre aceasta trupa de referinta a rockului si bluesului ci doar am sa punctez cateva detalii importante pentru iubitorii de blues:
– în octombrie 1960 Mick Jagger și Keith Richards, fosti colegi de scoală, s-au întâlnit pe peronul gării din orasul lor natal, Dartford. Împreună cu Dick Taylor au format grupul Little Boy Blue & The Blues Boys, un “band” de rock&roll si ceva blues.

– în iunie 1962, au înfiintat trupa The Rolling Stones (după piesa “Rollina” –  Stones Blues”, interpretată de Muddy Waters). La 12 iulie 1962 are loc primul concert la Marquee club din Londra. Grupul era format din Mick Jagger (voce), Keith Richards (chitară solo), Ian Stewart (pian), Brian Jones (chitară ritmică), Dick Taylor (bass) si Tony Chapman (tobe). În 1963, casa de discuri Decca si directorul ei artistic Dick Row (celebru pentru refuzul beatlesilor) a înregistrat primul lor single lansat in data de 7 iunie 1963 si care a fost un cover dupa melodia “Come On” a lui Chuck Berry.

– primul album al formatiei este The Rolling Stones si contine mai multe cover-uri (majoritatea bluesuri). Acesta a aparut in luna aprilie a anului 1964. In luna iunie a aceluiasi an, formatia urmeaza sa sustina un turneu in Statele Unite. Bill Wymann a afirmat ca acel turneu a fost “un dezastru”, fiindu-le batjocorit atat stilul cat si performantele. Singurul lucru bun din acel turneu a fost intalnirea cu Muddy Waters.
Mai jos il puteti vedea pe Mick (in treiningul sau cel nou) alaturi de prietenii sai (cei doi chitaristi dilii din trupa sa) cantand impreuna de Muddy Waters cateva piese care, cel putin pe mine, m-au racorit mai mult decat o bere rece nefiltrata.

– pe data de 3 iulie 1969 Brian Jones moare, iar doua zile mai tarziu formatia sustine un concert in cinstea fostului membru. In acelasi an formatia lanseaza un alt album de exceptie, clasat pe locul 1 in topul UK, Let It Bleed.

– in 1971, The Rolling Stones lanseza albumul Sticky Fingers, album care contine una dintre cele mai cunoscute piese, “Brown Sugar”. Dupa lansarea acestui album, membrii formatiei s-au mutat in sudul Frantei. Au continuat sa inregistreze piese pentru urmatorul album, care va fi lansat in 1972. Acesta se numeste Exile on Main St.

– Dupa lansarea discului `Flashpoint`, Bill Wyman paraseste trupa. Isi va publica cativa ani mai tarziu memoriile. Grupul va reveni abia in 1994, cu basistul Darryl Jones, care mai cantase inainte cu Miles Davis si Sting pentru a înregistra şi a lansa Voodoo Lounge. Albumul a primit cele mai bune recenzii din ultimii ani,iar turneul de sustinere al albumului a inregistrat mult mai mult succes decât Steel Wheels tur.


Se pare ca acest blues (CockSucker Blues) a fost scos de cei de la The Rolling Stones pentru a le spune celor de la Decca Records cat de cacanari pot fi inainte de a rupe contractul cu aceasta casa de discuri.  The Stones mai aveau un single de scos pentru ei si se pare ca le-au servit pe tava chiar aceasta piesa. Frumos lucrat!!! :)) Nici ca te puteai astepta la altceva de la acesti baieti plin de bautura si droguri (pe vremea aceea). Varianta pe care am postat-o mai sus este cantata in 1978 si difera putin fata de cea scoasa cu ocazia despartirii de prima lor casa de discuri, in 1970, care este ceva mai lenta.

Sarbatori fericite Traian, sarbatori fericite prieteni!

Share

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>