Big Joe Williams – regele chitarei cu 9 coarde

Salut!

Bine ai venit pe Mood For Blues! In postarea asta am decis sa vorbim despre un clasic al genului, despre Big Joe Williams, multumindu-i prietenei de la Sighisoara Blues, Lupe Basile (vocea si vioara trupei The Little Brothers) pentru sugestie.
 
Joseph Lee Williams este numele din acte al celui cunoscut drept Big Joe Williams, regele chitarei cu 9 coarde, nascut in octombrie 1903 si plecat dintre noi la 79 de ani, in decembrie 1982. A fost un reprezentant de marca al Delta Blues-uluifiind atat chitarist cat si vocalist/compozitor.
Nascut in Crawford (Mississippi), Big Joe, ca tot bluesmanu’ veritabil, si-a inceput cariera cantand pe strada, prin baruri, magazine si plantatii. In 1930 si-a inregistrat cateva piese alaturi de Birmingham Jug Band, la casa de productie Okeh.
In 1934, in timp ce umbla prin St. Louis l-a intalnit pe Lester Melrose (unul dintre primii producatori si promoteri ai muzicii blues), care l-a trecut pe lista casei de productie Bluebird Records. Sa mai spuna cineva ca nu suntem in locul potrivit, la momentul potrivit. Cat despre Big Joe….restul e istorie, as putea spune.
Cu Bluebird Records a inregistrat hituri precum “Baby Please Don’t Go” (piesa pe care o stim de la tinereii Bob Dylan, The Doors, AC/DC si altii) si “Crawlin King Snake”. Totodata a inregistrat alaturi de mari artisti ai genului, precum  Sonny Boy Williamson I, Robert Nighthawk and Peetie Wheatstraw.

Desi reprezenta Delta Blues-ul, stilul lui Big Joe Williams era unul inconfundabil. Se acompania singur, folosind thumb picks (un fel de degetare metalice cu gheara) atat la opozabil cat si la aratator, cantand pe o chitara foarte mult modificata. El a adaugat inca 3 coarde chitarei sale, utilizand perechi identice pentru prima, a doua si a patra coarda, asta ca sa ii impiedice pe ceilalti cantareti sa cinte la instrumentul sau. Cam egoist, as zice! 🙂
Spre finalul carierei a cantat la o chitara cu 12 coarde. Daca mai traia vreo 50 de ani cred ca trecea pe harpa. Avea toate sansele sa traiasca atat de mult, pentru ca nu prea consuma alcool, fiind iubitor de 7Up! (vezi foto jos)
A fost inmormantat linga Crawford, discursul (necrologul) fiind tinut de legendarul interpret la muzicuta, Charlie Musselwhite, alaturi de care a sustinut si un turneu muzical. Piatra funerara a fost achitata cu banii proveniti dintr-o colectare de fonduri. Restul de bani ramasi au fost donati Muzeului Delta Blues pentru a putea achizitiona chitara cu 9 coarde, cea originala, a lui Big Joe, de la sora acestuia, Mary May. Pina la urma chitara obtinuta a fost cea de 12 coarde, dar tot e bine.
In 1992, marele Big Joe Williams a fost inclus in Blues Hall of Fame!
KING OF THE 9 STRING GUITAR – sta scris pe monumentul funerar.
Blues on!
Traian

Share

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>