Marcian Petrescu si Trenul de Noapte – Des(Cantece) de blues

Salut!
Imi place foarte mult blues-ul, asta deja o stii, insa printre instrumentele mele preferate exista unul pe care il ador, cu care ma mai amuz si eu, asa, la un nivel la care sa simt ca improvizez ceva, fara a ma fandosi in game si armonii….este vorba despre muzicuta. 
Ii admir foarte mult pe cei care pot sa exceleze la acest instrument aparent simplu dar atat de complicat de stapanit in adevaratul sens al cuvintului. In Romania sunt putini cei care mi-au atras atentia cu adevarat, prin performantele lor la muzicuta.
Cu niste luni in urma am avut ocazia sa-l vad pe Marcian Petrescu, intr-un concert in Braila, alaturi de alti muzicieni valorosi ai tarii noastre si mi-am zis ca, pina in prezent, nu exista un muzicutist pentru care sa folosesc (copiind cu marsavie) sloganul unui cunoscut brand de bere: “Marcian Petrescu, probably the best harmonica player in Romania

Nu vreau sa starnesc polemici, sunt un adept al teoriei ca in muzica, in arta in general, nu ar trebui sa existe clasamente bazate pe valoare, dar uneori, urechea nu iti da voie sa nu iti exprimi aprecierea. 

Scopul acestui articol este ultimul album semnat Marcian Petrescu si Trenul de Noapte, album intitulat inspirat “Des(cantece) de blues“. Trenul de Noapte are in componenta artisti unul si unul, vorbim aici despre Rares Totu la chitara si orga Hammond (pe Rares l-am ascultat cu mare placere intr-un show tematic Hendrix), Robert Ardeleanu la chitara bass si Constantin Barbaselu la tobe.

 Am ascultat cu multa placere si interes albumul si trebuie sa recunosc, mi-a placut foarte mult. Este un album in limba noastra romaneasca, cu versuri in care este imposibil sa nu te recunosti, la un moment dat…..un album care trateaza cu umor si ironie fina problemele, dilemele, bucuriile si necazurile omului obisnuit, omului de la bloc, omului insurat, omului asa cum este el, cu dependentele sale. Il gasiti pe MYCD.RO, daca doriti sa parcurgeti playlistul in liniste.

Des(cantece) de blues” este un album de drum lung, cum imi place mie sa spun, gandurile mele fugind la un drum lung cu masina, insotit de “Trenul de Noapte & Marcian Petrescu”. Am savurat solo-urile de muzicuta, de chitara si featuringul lui Charlie Musselwhite (piesele Zi de zi cu prietenii cant blues si Dependent de Poker).

Poate ca o sa fac o analiza pe text, intr-un interviu video in care sa-l am invitat pe Marcian, interviu din care sa aflam dedesubturile melodiilor, povestea albumului si alte cele. Pina atunci va invit sa degustati un pic din ritmurile de blues!
Blues On!

Traian

Share

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>