Festivalul de Blues Sighisoara 2012 – Prima zi

Salut!
Suntem la Sighisoara…in formula completa. De cativa ani, in fiecare an, astept cu nerabdare momentul in care sa pot spune: Hai La Sighisoara, la festival! Am ajuns!
Sa va spun ca drumul a fost lin si fara incidente, ca putinele locuri acoperite cu zapada nu ne deranjeaza deloc, dand un farmec aparte locului (de parca mai avea nevoie de farmec)….ca Hotelul Korona se ridica inca odata la nivelul asteptarilor, drept pentru care le multumesc pentru gazduire si le recomand din toata inima? Ei gata, le-am spus.
Cum decurge prima zi de festival? Simplu, dupa ce ne-am asezat lasat bagajele la loc sigur, am luat drumul salii de spectacol. Acolo, foiala mare, oameni cunoscuti…de la un an la altul…parca mai cunoscuti, caci bluesul uneste. Senzatia este unica, faptul ca ajungi sa te revezi cu oameni pe care nu i-ai vazut de un an, sa stai la o vorba doua si sa te pregatesti de spectacol reprezinta ceva de suflet pentru toti participantii. Dar….liniste….intra Berti Barbera, prezentatorul festivalului, care ne prezinta sponsorii (mare lucru, pe vremurile astea, sa ai oameni de bine care sa sustina un eveniment de blues), dupa care il anunta pe Samuel James (SUA).
Samuel James, un tip cu alura sportiva, care a facut din urcatul pe scena un moment de spectacol, caci a urcat imbracat de iarna, pentru ca…pe parcurs…sa sfarseasca intr-un maieu, spre deliciul doamnelor si domnisoarelor din sala, ne-a povestit vrute si nevrute, a discutat relaxat cu publicul, lucru care a dus la un dialog amuzant pentru toti cei prezenti. Si da, ne-a spus MULTUMESC in dulcele grai romanesc. 🙂
Stilul abordat de Samuel James a fost unul diferit de ceea ce am ascultat pina acum in materie de blues, dar deloc scos din peisaj. Ca sa il citez pe Berti, un stil de povestitor, care si-a acompaniat istorisirile si trairile cu acorduri de chitara dar si cu percutia improvizata de batutul din picioare si batutul in chitara (chiar ma intrebam cate chitare schimba pe an).
A cucerit publicul inca de la prima melodie, a surprins pe parcursul show-ului, introducand si o muzicuta conectata la un dispozitiv de prindere, a lasat chitara in timpul piesei si a continuat cu muzicuta detasata, apoi a conectat muzicuta la dispozitiv si a reluat la chitara, picioarele au batut ritmul necontenit, chitara a intors-o pe toate partile in timpul melodiei, cantand si cu mainile innodate….cred ca imi faceam funda, daca incercam ce a reusit Samuel James sa faca. Am ascultat si melodii mai cunoscute, Robert Johnson si Bukka White fiind printre cei reprezentati cu pasiune si talent de invitatul din State. (click pe numele lui pentru a-i vizita website-ul ca sa aflati mai multe)
L-am cunoscut si dincolo de spectacol si ne-am conversat cateva minute, este un tip vesel si social, un adevarat entertainer cu carisma.
  
PAUZA 15 MINUTE. Asa s-a anuntat, dupa ce publicul i-a cerut un bis lui Samuel James. Fuga la hidratare, deshidratare, doua vorbe de socializare cu prietenii site-ului nostru (i-am intalnit si ne bucuram nespus, salutandu-i si pe aceasta cale) si inapoi pe pozitii, caci luminile anuntau artistul care a dat greutatea editiei de anul acesta a festivalului.
Doamnelor si domnilor…..taman de ziua lui de nastere, adica pe 23 februarie….in uralele salii…JOHNNY WINTER!
Anuntat de bandul sau printr-o acustica rock’n roll, legendarul Johnny Winter a pasit pe scena din Sighisoara asezandu-se pe scaunul de pe care ne-a incantat pe toata durata spectacolului, cu exceptia unei melodii. Omul trebuie respectat pentru istoria pe care o are in spate (i-a relansat cariera lui Muddy Waters, la un moment dat) si pentru faptul ca, in ciuda unei stari de sanatate care i-ar fi tinut pe multi dintre noi lungiti la pat si vaicarindu-se, el alege sa faca exact ceea ce-i place.
Insotit de trei muzicieni de elita: Vito Liuzzi (tobe si voce…si ce voce), Paul Nelson (chitara) si Scott Spray (chitara bass), Johnny Winter si-a facut treaba cum a stiut el mai bine, muzica lui ridicandu-te pur si simplu de pe scaun. Blues and rock’n roll baby! Piese cunoscute, piese pe care le-a cantat si in formula originala atunci cand le-a fost vremea, cu oameni care par asa, sa vina dintr-un trecut glorios al muzicii blues (John Lee Hooker, Muddy Waters).
Si pentru ca a fost ziua lui, Johnny ne-a oferit cadou un bis prelungit, in deschiderea caruia am avut deosebita placere sa-i cantam cu totii, in cor, happy birthday dear Johnny….un slagar binecunoscut tuturor….incheiat cu un tort oferit de minunatul Sir Blues Vali Racila, marelui interpret. Noua, romanilor, ne place sa oferim astfel de surprize celor care ne viziteaza, lucru care s-a simtit!
Ne-am retras incantati de la sala de spectacole catre Crama Hotelului Sighisoara, unde, in mod obisnuit se intampla minuni post-concert. Din motive necunoscute noua, aseara a fost prima seara din ultimii ani in care, la ora 2 noaptea, abia se auzeau cateva acorduri de chitara datorate lui Calin Grigoriu, caruia ii multumesc, dar…o fi varsta, o fi drumul lung, o fi braga rece….ne-a cam luat somnul si ne-am retras la odihna.
Vine o noua zi, a doua, de festival. Ladies Night cu Samatha Fish si Shakura S’Aida. Maine….la aceeasi ora…stam de vorba!

Pina una alta, te las sa urmaresti cateva clipuri din timpul primei zile de Festival!

Blues ON!
Traian

SAMUEL JAMES

JOHNNY WINTER

Share

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>