The bluesy bass harmonica

Fara sa fac reclama in mod voit acestei marci, trebuie sa recunosc ca Suzuki sta foarte bine la capitolul muzicute. Fiind un mare admirator al acestui instrument – pe cat de simplu ca si structura si mod de fabricatie, pe atat de complex ca si tonalitate si melodicitate, vreau sa va spun ca nu va puteti apropia de blues fara sa intalegeti, inainte de toate, rolul acestui instrument instructura bluesului clasic sau modern.

Foarte pe scurt vreau sa va reamintesc ca Muzicuta/Harmonica este pe linga vocea umana si propriile maini, probabil cel mai portabil instrument muzical din lume, folosit in muzica.

Corpul unei muzicute este facut din plastic sau lemn, cu placute acoperitoare din metal. Ea functioneaza pe baza unor lamele metalice care vibreaza atunci cind sufli sau inspiri prin una din cele 10 gauri (la muzicuta clasica de blues). Suflatul intr-o gaura produce un sunet ce corespunde cu pozitiile 1, 3 si 5 din scala muzicutei diatonice in timp ce daca tragi aer prin aceeasi gaura produci alt sunet.

Exista mai multe tipuri de muzicute diatonice, fiecare avand o gama proprie in timp ce muzicutele cromatice includ toate sunetele naturale si inalte, permitand interpretilor sa moduleze pe toate notele. Muzicutele cromatice includ si un buton care permite trecerea intre “sharp” si “flat” (terminologie din teoria muzicii).

Conform unor surse, muzicuta se trage din vechiul instrument chinezesc numit SHENG (instrument de suflat cu tevi).

Un adolescent german numit Christian Friedrich Buschmann a detinut primul patent de productie a instrumentului muzicuta pe care il denumea “Aura”.
Pe la mijlocul anilor 1800 (sec XIX) un emigrant ajuns pe continentul american pe nume Richter a dezvoltat prima muzicuta diatonica, de la acest produs pornind toate modelele de muzicute din zilele noastre.

Abia spre finele secolului al XIX-lea acel Mathias Hohner – un ceasornicar german – a dezvoltat si definit ceea ce stim noi ca este o muzicuta. El a trimis cateva exemplare unui var din America care la rindul lui le-a impartit muzicienilor de pe continentul american.

In zilele noastre, desi exista multi producatori de muzicute renumiti, nici unul nu este la fel de cunoscut ca Hohner si muzicutele sale, considerate de cele mai multe ori drept cele mai bune instrumente. Folosite la jazz, blues, rock, country si folk, muzicuta/harmonica este unul dintre cele mai intalnite instrumente.

Un model foarte interesant de muzicuta este muzicuta bas (simpla sau dubla), cele mai apreciate de muzicieni fiind cele fabricate de firma Suzuki.

Share

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>