SKYDOG – DUANE ALLMAN

Dupa mintea si preferintele mele muzicale, unul dintre cei mai de seama reprezentanti ai slide-ului si Southern Rock&Blues-ului este, Howard Duane Allman, sau Skydog asa cum ii spuneau adesea apropiatii (aceasta porecla i-a fost data de Wilson Pickett). Duane s-a nascut in data de 20.11.1946 in Nashville, Tennessee. Tatal sau, un militar de cariera a fost omorat de un autostopist cand Duane avea doar trei ani. Probabil ca pentru multi numele de Duane Allman este asociat cu Allman Brothers Band, el fiind unul dintre co-fondatorii acestei trupe, dar pentru mine Duane Allman este unul dintre cei mai mari chitaristi si muzicieni, avand o influenta determinanta in stilurile blues si rock. In 2003 revista Rolling Stone l-a pus pe Alman pe locul 2 in topul celor mai buni chitaristi ai tuturor timpurilor, imediat dupa Jimi Hendrix. Tonul chitarei sale (o Gibson Le Paul) amplificat de un Marshall de 50 watti nu se compara cu nimic altceva si a ramas in memoria iubitorilor de muzica ca unul dintre cele mai expresive sunete de chitara. Inainte de formarea trupei The Allman Brothers Band si chiar in perioada activa a acesteia, Duane a cantat alaturi de nume mari ale bluesului – King Curtis, Aretha Franklin, Wilson Pickett, Herbie Mann etc. Totodata, trebuie mentionat si faptul ca a avut o contributie majora la realizarea albumului Layla and Other Assorted Love scos in 1970 de Derek and the Dominos.

Primul contact cu chitara l-a avut in anul 1960 cand, influentat de fratele sau mai mic, Gregg, care isi cumparase o chitara dupa ce ascultase si fusese impresionat de un vecin care canta in fiecare seara muzica country la o chitara acustica, si-a dat seama ca “zdranganitul” la chitara este un mod extraordinar de placut de a-ti pierde timpul. Viata celor doi frati s-a schimbat radical cand la sfarsitul aceluiasi an au fost la un concert de blues si l-au ascultat pe BB King cantand. Imediat dupa concert, Duane s-a dus acasa, a pus mana pe chitara si nu s-a lasat pana nu a scos cateva dintre acordurile de blues cantate de BB King la concert. Acesta a fost punctul in care cei doi pusti s-au hotarat sa devina muzicieni.

Cariera muzicala a acestui fenomenal chitarist este una lunga si sinuoasa – prima trupa pe care a infiintat-o impreuna cu fratele sau s-a numit The Escorts. In 1965 au schimbat numele trupei in Allman Joy, iar in 1967 s-au metamorfozat intr-o alta trupa denumita the The Hour Glass. Nici una dintre aceste formatii nu s-a bucurat de un succes prea mare, iar The Hour Glass s-a destramat in 1968 cand cei doi frati s-au decis sa se intoarca din St. Louis, Missouri (unde Duane absolvise Seabreeze High School) in Florida. Pana in martie 1969 cand impreuna cu fratele sau Gregg, Berry Oakley, Jaimoe Johanson si Butch Trucks au infiintat The Allman Brothers Band, Duane a cantat in diferite formule alaturi de mari legende ale muzicii precum: Boz Scaggs, Delaney & Bonnie, Wilson Picket, Laura Nyro, Clarence Carter, King Kurtis, Aretha Franklin, Otish Rush, Percy Sledge, Johny Jenkins, Herbie Mann.
Duane a murit in 1971 intr-un accident de motocicleta numai la cateva luni dupa succesul pe care l-a avut cu inregistrarile de casa de discuri At Fillmore East.

Share

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>