Festivalul International de Blues Sighisoara 2011 – Ziua 1

Si-am zis “verde Marioara”, sa mergem la Sighisoara!
Cam asa am decis anul acesta sa ajungem la Festivalul International de Blues de la Sighisoara. Adica o decizie luata demult, dar pe baza careia ne-am alintat un pic si am zis ca sa vedem, ca cine stie, ca poate, ca hai sa mergem.
Drumul lung, omatul mic dar prezent pe ici pe colo, culoarea gri “sta sa ninga”   ne-a insotit pina la Sighisoara. Am ajuns cu o zi mai devreme, sa ne aclimatizam. Cazarea s-a produs la Hotelul Korona din Sighisoara, un hotel deosebit cu servicii impecabile. Vorba unui prieten: nici nu zici ca e in Romania. Iata-ne si in ziua numarul 1 de festival. Ne-am rujat, ne-am parfumat si directia Sala “Mihai Eminescu”. Evenimentul este organizat de Asociatia Culturala Sighisoara Blues Hospital in parteneriat cu Primaria orasului Sighisoara.
A 7-a Editie a acestui eveniment a fost sprijinita prin toate metodele cunoscute si necunoscute de mintea omului, de companii care au in spate, cu siguranta, oameni sensibili si iubitori de frumos. Pentru asta vreau sa amintesc si aici de Siceram, Hotel Sighisoara, Hotel Rex, Top Invest, Casa Cu Cerb, Hotel Binder Bubi, partenerii media TVR Cultural, Craft Interactive, Zile si Nopti, colaborator Tetra Vision, eveniment sustinut de MagicFM.
Am revazut cu bucurie chipuri cunoscute cu un an inainte dar si oameni noi, semn ca blues-ul este o boala placuta si pe care o duci cu drag, pe picioare. Lumea prietenoasa, zimbitoare, parca din alta lume. Am lasat tot ce inseamna viata privata la intrare si am patruns in acest univers fascinant, ghidati printr-o introducere inspirata, ca de obicei, de Berti Barbera, amfitrionul evenimentului.
Startul muzical a fost dat de trupa timisoreana The Crossroads, formata din Zsolt Szabo – guitar, Bogy Nagy – voice, harmonica, Levi Molnar – drums, Czifrak Stefan – bass.

 O trupa care a mai evoluat si in 2006 pe scena festivalului, cu un repertoriu foarte bun, instrumentisti de prima clasa si o voce memorabila. Fiind in deschidere, impresia pe care am avut-o a fost aceea de “DA tata, bine ca am venit!” Solo-urile de chitara ale lui Zsolt Szabo au fost o incantare iar duelurile chitara-muzicuta o delicatesa. Ca sa respect zicerea lui Berti: daca se aude bine, e datorita muzicienilor, daca se aude rau e din cauza sunetistilor. Asa ca, muzicuta ar fi putut sa aiba poate o alta frecventa sau volumul mai sus, pentru ca Bogy a facut tot ce a fost omeneste posibil sa scoata minuni din muzicuta dar fara amplificare….. Multumim Crossroads! Savurati cateva mostre la finalul articolului.

Pauza binemeritata si apoi partea a II-a a serii, alaturi de o trupa din Statele Unite, denumita Little Brothers. O schimbare de stil, un repertoriu cum rar am avut ocazia sa ascult, spre deloc indraznesc sa spun. Vorbesc aici despre country-blues, despre melodii culese din folclorul american. O trupa formata din Kim Basile (voce si vioara), Mike Hoffmann (mandolina) si Frankie Basile (voce, foarte multe chitare si banjo). Sincer, pe toata durata recitalului, care a durat peste o ora, nu m-am putut gandi decit la campuri verzi, la case din lemn cu balansoar, oameni cantand…. Franke Basile s-a dovedit a fi o adevarata enciclopedie ambulanta in materie de blues, a explicat fiecare melodie (origini, perioada, interpretii originali), totul presarat cu umor si caldura sufleteasca.

Multe instrumente care amintesc de trecut, instrumente care se fabrica fie in editie limitata, fie deloc. O adevarata incantare, publicul a fost receptiv si i-a acompaniat cu ritmuri din palme, fiecare melodie fiind incheiata cu aplauze binemeritate. Pentru cine stie ce reprezinta blues-ul, Little Brothers a oferit nu doar un concert dar si o lectie deschisa, un atelier de blues.

Am avut ocazia sa stau de vorba dupa spectacol cu Frankie, Mike si Kim, descoperind oameni cu adevarat pasionati de ceea ce fac. Personal, a fost prima oara cand am auzit un banjo, asa ca i-am multumit lui Frankie pentru amintire. Multumim Little Brothers si succes in cariera. Mai jos, cateva piese din spectacol.
Evenimentul s-a incheiat cu o noapte de pomina in Crama Hotelului Sighisoara, unde iubitorii de muzica s-au reunit alaturi de artistii invitati la festival si am avut parte de un Open Jam Session pe cinste, cu instrumentisti de inalta calitate.

Naturaletea cu care te intampina acesti artisti, faptul ca poti sa vorbesti cu ei deschis, ca poti sa ciocnesti un pahar si ca poti sa-i auzi intr-un mod mai personal, ba mai mult, ca poti sa canti alaturi de ei, daca ai un pic de talent, toate acestea te fac sa stai pina la cantatul cocosilor si sa te abandonezi muzicii.

Bucurati-va de melodiile de mai jos si reveniti online pentru urmatoarele zile de festival si cine stie, poate direct in Sighisoara, in 2012!

Crossroads:

Little Brothers Banjo

Crossroads

Little Brothers Vals

Crossroads

Little Brothers

Share

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>