Culegatorii de folclor american

Salut!

Astazi am decis sa scriu despre anumite personalitati de pe continentul american care au contribuit enorm la imbogatirea colectiei de folclor prin activitatea lor de culegatori.
Primele inregistrari in acest sens ar exista din 1924, prin South Carolina, efectuate de Lawrence Gellert. Ele constau din 4 chitare care acompaniaza un cantec de blues ce ne povesteste despre un protest al populatiei de culoare, prizonierat, etc. Din aceasta perioada dateaza aceasta fascinanta colectie de inregistrari a lui Gellert, in care mai intalnim melodii cantate de grupuri de muncitori pe camp si strigatori (un gen muzical popular).
Un alt culegator de folclor american a fost si Robert W. Gordon. Desi in aparenta, Gordon nu inregistrase blues deloc, intr-o inregistrare din 1925 l-a inregistrat (pe un fel de cilindre din ceara…tehnica nu gluma) pe compozitorul Ben Harney cantand o versiune a piesei “You’ve been a good old wagon” despre constructia cailor ferate din SUA.
In 1928 Gordon a fost numit seful nou infiintatei Arhive de Folclor American din Libraria Congresului, o pozitie pe care o va detine pina in 1933, cand au ramas fara fonduri…se mai intampla.

Un alt mare nume al culegatorilor de folclor este Alan Lomax, care la 17 ani l-a trimis pe tatal sau in iunie 1933, echipat cu un cilindru inventat de Edison sa faca inregistrari ale melodiilor seculare ale negrilor. Pornind de la casa lor din Texas, familia Lomax a facut inregistrari prin toate zonele de interes ale Americii. Au inregistrat tot ce s-a putut: cantece de inchisoare, de pahar, de suparare (ca la noi, vorba aia), interpretate de personaje parca desprinse din cartile de povesti. Amintesc aici pe James “Iron Head” Baker, Mose “Clear Rock” Platt, “Lightnin'” Washington sau Ernest (Mexico) Williams.
Alte melodii au fost inregistrate si in locuri mai civilizate, nu doar in inchisori, in interpretarea unora precum K.C.Gallaway, Willie “Bubba” Grimes, “Ivory Joe” Hunter si Henry Trevellian (Truvillion). Niciunul dintre cilindrele cu inregistrari din Texas nu au fost date publicului dar exista inregistrari de la majoritatea acestor artisti incluse in colectia “American Ballads and Folk Songs” (New York, 1934).
Iata cateva exemple…..enjoy!

SAU

Si o recomandare din partea lui Alan Lomax:

Share

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>