WYNONIE HARRIS sau Rockin’ the Blues

Wynonie Harris, cel care a avut curajul sa se autointituleze Mr. Blues, s-a nascut in Omaha, Nebraska, pe 24 august 1915. Baiat cu scaun la cap, a incercat sa urmeze cursurile Universitatii Creighton dar golul din buzunarele sale l-a facut sa se lase de scoala si sa lucreze in cluburile locale prestand ca si comediant si/sau dansator. Autodidact, a invatat sa cante la tobe si si-a format o trupa cu care a inceput sa cante in localurile din Omaha. Insa golul din buzunarele sale (si din sufletul sau) nu s-a umplut pana nu a ajuns in Los Angeles si a inceput sa colaboreze/lucreze cu Lucky Millinder’s Orchestra, in 1944. Pentru urmatorii 7 ani, Harris a fost un personaj extrem de popular, iar printre cele mai cunoscute si apreciate inregistrari mentionam aici piese precum “My Payful Baby’s Gone”, “Wynonie’ Blues”, “Good Morning Corinne” si “Here Comes the Blues”. In multe dintre aceste inregistrari a fost acompaniat de cei mai buni saxofonisti ai acelor timpuri – Illinois Jacquet, Arnett Cobb, Allen Eager si chiar Jack Mc Vea. Succesul lui “Mr. Blues” a inceput sa se stinga in cursul anului 1951 iar peste doi ani, Wynonie Harris s-a retras din activitatea muzicala iar timp de 10 ani s-a reorientat spre food-business, ocupandu-se de un restaurant in Brooklyn. Cu toate acestea, nu a renuntat definitiv la muzica si din cand in cand a mai inregistrat pentru casele de discuri Atco, Roulette si Cadet.

In 1963 s-a mutat in Los Angeles unde a si murit in urma unui cancer de prostata pe data de 14 iunie 1969.
Harris a fost o figura legendara a bluesului si un deschizator de drumuri pentru rock&roll, Elvis fiind unul dintre numerosii cantareti care i-a atat preluat piesele cat si stilul inconfundabil.

Share

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>