SPIRIT de brailean: Understage – locul in care rock-ul si blues-ul se intalnesc sa bea o bere cu teatrul

Fiind deportat (din motive politice) de cateva luni in “Orasul cu salcami”, am avut marea si frumoasa surpriza sa asist la nasterea unui proiect cultural mai mult decat interesant si curajos – UNDERSTAGE si la renasterea unei mari formatii rock – SPIRIT.

Daca nu stiati, Braila este un oras care cu multi ani in urma a fost un adevarat motor pentru cultura si economia Romaniei – urbe cosmopolita candva plina de greci, turci, englezi, francezi, evrei, rusi, austrieci etc, s-a putut lauda cu prima bursa de cereale din Europa, s-a putut lauda cu primul plan urbanistic din Romania, s-a putut lauda cu dobandirea statutului de oras porto-franco in 1836, cu utilizarea in premiera pentru Romania a betonului armat in 1888, cu deschiderea primei Camere de Arbitraj (1836), chiar cu inaugurarea/deschiderea Bancii Comerciale si cu multe altele. Acum, din pacate, despre Braila in sens pozitiv nu se mai poate spune decat ca are cel mai frumos teatru din Romania si (inca) unele din cele mai frumoase cladiri din lume a caror arhitectura ii lasa muti de uimire pe putinii turisti care au ocazia sa zaboveasca in frumosul oras de pe malul stang al Dunarii.
Imi cer scuze pentru divagatia facuta caci nu despre istoria economico-culturala a Brailei vroiam sa va vorbesc in acest post, ci despre Clubul Understage si despre “Spirit”, o trupa de pop-rock braileana care a aratat in seara de sambata (20. 11.2010) ca Braila are inca muzicieni de mare clasa.UNDERSTAGE este un club, un bar sau mai bine spus un loc (situat la intersectia strazilor Mihai Eminescu si Mihail Sebastian – pozitie predestinata) unde poti vedea o piesa de teatru, te poti bucura de un concert de rock, blues, jazz sau folk dar as mai putea spune ca este si un curcubeu intins cu delicatete peste acest oras cenusiu, pustiit in ultimii ani de orice bogatie culturala, sociala si economica.

Neavand foarte mult timp la dispozitie pentru a ma documenta despre istoria si membrii trupei Spirit , am sa fiu un mic porc de Guinea si am sa citez din articolul scris de Cristina Dosuleanu in cotidianul local, Obiectivul de Braila:
Cover-uri bine interpretate, din anii ’70 până azi, melodii străine, dar şi autohtone, au putut fi ascultate sâmbătă seara, în Clubul “Understage”. Performerul serii a fost trupa “Spirit”, alcătuită din: Sorin – bas, Răzvan – claviaturi, Mario – tobe, Relu – chitară, iar Ady şi Cătălina solişti. “Spirit” este un grup pop-rock, reunit într-o nouă formulă după anul 2000, care, în orele de muzică oferite, a acoperit o gamă largă de stiluri muzicale: rock, soul, disco, reggae. Cele două sesiuni de cover-uri au debutat cu binecunoscuta “I love to entertain you”, după care au urmat zeci de hit-uri din repertoriul artiştilor sau al unor formaţii şi interpreţi intraţi în istoria muzicii, precum ZZTop, Santana, Doobie Brothers, Eric Clapton, Tina Turner, Blondie, Direcţia 5 sau Vama veche. Trupa “Spirit” s-a remarcat prin vocile puternice ale soliştilor, versatilitatea lor, care le-a permis să abordeze registre dintre cele mai variate.” Eu as face acum doar urmatoarea observatie: concertul sustinut de trupa Spirit a fost unul care m-a impresionat intr-un mod extraordinar de placut si sunt sigur ca aceasta formatie reunita dupa 20 de ani va avea multe de spus in peisajul rock-ului romanesc.

Share

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>