Woody Guthrie

Un foarte talentat scriitor in primul rand, in urma caruia au ramas foarte multe pagini (cateva mii) cu poezii si proza, lasate nepublicate. Stiu, este un site de blues, dar tocmai pentru ca este un site de blues si oamenii stiu cine a fost Woody, imi permit sa-l omagiez si pentru celelalte talente. Mai ales ca nu consider ca figureaza pe vreun site de literatura.  

Woody s-a nascut in Oklahoma in 1912 (vezi casa natala in stanga) si la 19 ani si-a cunoscut prima sotie. Woody Guthrie….doamnelor si domnilor….mi se pare firesc sa incep direct cu anul nasterii si prima sotie, Mary (3 copii)…pentru cine n-a avut onoarea. Inceputurile vietii sale au fost marcate de evenimente nu tocmai placute, incendii, boli si cateva decese in familie, lucruri care la acea vreme nu puteau decat sa determine un tanar sa apuce drumul muzicii, in cazul lui al muzicii folk.

A parasit Texasul, ca toti oamenii nevoiasi din acele vremuri, indreptandu-se catre California pentru a-si gasi de munca. Multe dintre melodiile sale au fost influentate de viata muncitorilor din acea perioada. In California a reusit sa-si castige destul de frumos existenta, cantand in diverse spoturi publicitare radio. Mai tarziu a fost cooptat in campanii electorale si pe linie politica a reusit sa se faca destul de cunoscut. S-a mutat la New York, unde a fost cunoscut drept “cowboy-ul de Oklahoma”.
Primele inregistrari cu adevarat importante le-a facut alaturi de Alan Lomax, cunoscutul culegator de folclor, astfel incat cateva ore de dialog si muzica au fost arhivate in Libraria Congresului American. 
Guthrie, satul de a asculta melodia lui Irving Berlin, “God Bless America”, ale carei versuri le considera irealiste si de complezenta, a compus cea mai cunoscuta piesa a sa “This land is your land”. In scurt timp, aceasta melodie a luat locul perimatei “God Bless America”. “This Land Is Your Land” este inspirata de o melodie gospel foarte veche, denumita “Oh my loving brother”. Acesta a protestat prin versurile incluse de el, acuzand ilegalitatea sociala a vremurilor. 
A format alaturi de Pete Seeger un grup de folk denumit Almanac Singers, prin intermediul caruia isi exprima nemultumirea fata de sistem. 
Inceputul anilor 50 il gaseste pe Guthrie cu o stare de sanatate precara, omul devenise recalcitrant, mai bea cate un paharel de tarie, dimineata, pe inima goala….La inceputul anilor 60 a inceput miscarea de resuscitare a muzicii folk in America, axata si pe numeroasele miscari sociale. Un mare admirator al lui Guthrie era tinarul Bob Dylan, care pe atunci avea 19 ani. 

Guthrie a murit in 1967, in urma lui ramanand o adevarata comoara muzicala. Festivalul de muzica folk Woody Guthrie este un omagiu adus artistului si se tine anual, in luna iulie, in orasul natal al acestuia, Okemah – Oklahoma.

Share

One comment to Woody Guthrie

  • Catalin Tzetze Radulescu  says:

    Iti multumesc ca mi-ai reamintit de acest minunat artist !
    Primul instrument la care Woody a invatzat sa cante , a fost muzicutza…bunul sau prieten, John Woods a fost cel ce l-a initiat…

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>