Jimmy Rogers

Ascultand un post de radio care imparte cu marinimie muzica blues made in Chicago m-am trezit cu Jimmy Rogers in urechi si mi-am dat seama, pe acorduri de Today, Today Blues ca nu l-am inclus inca pe Mood For Blues. Asadar, Jimmy Rogers….

….un super chitarist, muzicutist, solist de blues bien sur, foarte cunoscut si datorita apartenentei sale la trupa lui Muddy Waters in anii “50. Nascut James A. Lane in Mississippi pe 3 iunie 1924, in zona Delta Blues-ului cum ar spune cunoscatorii (adica tu si cu mine), Jimmy a invatat sa cante la muzicuta alaturi de prietenul sau din copilarie, Snooky Pryor (nu pot sa nu lacrimez, stiind ca si eu am invatat sa cant Republica, Mareata Vatra alaturi de prietenii si colegii mei din clasa a II-a A). Chitara i-a picat cu tronc in adolescenta, cand a inceput sa activeze in East St. Louis alaturi de Robert Lockwood Jr, inainte de a se muta in Chicago, adica prin 1940. 

Pana prin 1946 inregistrase deja primul sau album ca si interpret la muzicuta, pentru casa de discuri Harlem. Amuzant este ca numele lui Rogers nu a aparut pe coperta discului, aceasta avand printr-o greseala de tipar numele lui Memphis Slim si trupa sa, Houserockers! Ce sansa…pentru unii… Parca vad si numele meu pe posterele care anunta concertul de Craciun al lui Stefan Banica….el sa cante si mie sa-mi vina incasarile si faima!

In 1947 Rogers a inceput sa cante alaturi de Muddy Waters si Little Walter. Li s-au alaturat pianistul Ottis Span si bateristul Elgin Evans si astfel au format primul Muddy Waters Band. Ce nume, wow…ce artisti! Ei au pus bazele stilului de blues “Chicago Blues”, mai precis South Side Chicago Blues. Rogers a inceput sa aiba succes pe cont propriu inca de prin 1950, cind a inregistrat pentru faimoasa casa de inregistrari Chess Records piesa That’s All Right, dar a ramas alaturi de Muddy pana in 1954.

In anii “60 a fost membru al trupei lui Howlin’ Wolf, un alt nume mare al muzicii blues, dupa care, surpriza, a renuntat la cariera de muzician pentru aproape un deceniu. A fost taximetrist, apoi proprietarul unui magazin de haine care a ars in timpul protestelor urmate asasinarii lui Martin Luther King Jr din 1968. A reinceput sa cante prin 1971 cand a obtinut si cateva turnee prin Europa, redevenind one man show pana prin 1982.
In 1995 a fost inclus in Blues Hall of Fame
A continuat sa cante prin turnee pana in 1997 cand si-a incheiat misiunea de pe Pamant, undeva prin Chicago.
Doamnelor si domnilor……Jimmy Rogers:

Share

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>