Swing baby, swing!

In fiecare dimineata caut ceva care sa ma motiveze, sa ma aduca in starea de bucurie din care pot crea orice! Astazi inspiratia m-a adus fata in fata cu stilul numit swing! Asa ca am gasit acest minunat post de radio orientat pe profil, numit Swing Bands de la 1club.fm si sincer, nu ma pot opri din dans!

Sa vorbim un pic despre swing! Hei, hei….ca forma muzicala…nu de socializare! Asadar, cunoscut ca swing jazz, aceasta formula de succes a aparut prin 1930 si s-a definit in 1935 in Statele Unite, evident. Swing-ul foloseste o formula ritmica puternica, cu ajutorul a doua chitare bass plus percutia drept ancora pentru instrumentele de suflat aflate in prim plan, precum trompeta, trombonul, saxofonul si clarinetul insotite uneori si de instrumente cu coarde precum viorile si chitarele, cu un tempo mediu pina la rapid. 
Band-urile de swing au deseori solisti solo care improvizeaza peste linia melodica de baza. Stilul dansabil de swing al trupelor lui Count Basie si Benny Goodman au fost deliciul anilor 1935 – 1945 in Statele Unite.

Verbul “to swing” reprezinta admiratia pentru anumite ritmuri care nu te lasa sa te odihnesti. De aceea auzim deseori expresia “This song really swing!” cind ascultam si alte melodii extrem de ritmate.

Desi in aparenta, stilul swing poate parea invechit, in 2001 Robbie Williams a lansat o colectie de melodii swing consacrate si adunate sub numele de album “Swing when you’re winning”, colectie care s-a vandut ca painea calda (desi nu se prea consuma paine calda in zilele noastre), in 7 milioane de exemplare in toata lumea.
In ultimii ani, swing-ul a devenit foarte popular in Germania. Interpreti precum Roger Cicero, Tom Gaebel si Thomas Anders (ex Modern Talking) si-au adunat foarte multi admiratori atat in tara de origine cat si in toata lumea. Stilul lui Cicero este foarte apropiat de cel al anilor “40 si “50, combinat deseori cu versuri in germana. El a fost reprezentantul Germaniei la Eurovision 2007.

Electroswing este un stil nou aparut, care pe un blat pufos si consistent de swing aduna tehnici de hip hop si house. Artisti remarcabili ai electroswingului sunt Caravan Palace si Parov Stelar. Stilul este foarte popular in Europa.

Dintre figurile consacrate ale stilului swing amintesc pe  Artie Shaw, Benny Goodman, Cab Calloway, Count Basie, Chick Webb, The Dorsey Brothers, Duke Ellington, Glenn Gray, Erskine Hawkins, Fletcher Henderson, Tiny Hill, Earl Hines, Gene Krupa, Glenn Miller, Gloria Parker, Harry James, Louis Prima, Ella Fitzgerald, Louis Jordan, Hal Kemp, Kay Kyser, Buddy Rich, Fred Rich, Jack Teagarden, Les Brown, Charlie Barnet, Fats Waller, Art Tatum.

Mai sunt insa foarte multi alti instrumentisti care individual si-au adus contributia la dezvoltarea stilului swing!

Mai jos va ofer cateva icre negre, vin vechi si branzeturi mucegaite din lumea swing-ului:

Big Bad Voodoo Daddy – astia ar trebui sa vina la Bucuresti

Who’s the man behind the MASK?! Swing baby, swing!

Artie Shaw – Begin the beguine

Share

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>