Stilul de interpretare SCAT

Cand auzi de scat, te gandesti la Scatman John si la al sau joc de silabe. Intr-adevar, acela este scat iar domnul John a intors in favoarea sa un defect de vorbire precum balbaiala.

Scat-ul este un stil de interpretare care se bazeaza pe improvizatie totala si joc cu vocalele si cu sunetele nemaiauzite! Uneori, o melodie scat nu contine cuvinte deloc. Acest stil permite interpretilor sa creeze melodii intregi transformandu-si vocea intr-un instrument. Desi in general, scat-ul este improvizatie pura, exista si aici reguli de interpretare, arpegii, linie melodica, lucrurile nefiind lasate 100% la voia intamplarii.

Ella Fitzgerald este considerata a fi una dintre cele mai bune interprete de scat din istoria jazzului. Piesa How high the moon este reprezentativa pentru stilul scat, Ella fiind asemanata cu miscarea strutului RoadRunner din desenele animate. O puteti urmari ceva mai jos cu o interpretare magistrala a aceste piesa, improvizatie, ritm, voce si tot ce doriti!

Un alt mare interpret de scat, considerat unul dintre cei mai influenti solisti de jazz ai secolului XX, a fost Mel Torme. A inceput ca baterist dar s-a dezvoltat ca interpret bazandu-si stilul inconfundabil si pe vastele cunostinte de aranjament muzical si instrumental. Il puteti asculta ceva mai jos cu o dedicatie marii doamne Ella Fitzgerald! Genial omul!

Scat-ul fara umor este ca si inexistent. Cab Callaway este un exemplu de umor in scat, vestitul interpret al pieselor Minnie the Moocher si Hi de Ho Man. Ceva mai jos, alaturi de fratii Nicholas (imi recunosc vina, am o mare admiratie pentru fratii Nicholas, cei mai buni dansatori de step de pe fata planetei). (Detalii despre Nicholas Brothers aici!)

Includ aici si o piesa ceva mai actuala dar speciala in felul ei, deoarece versurile reprezinta o enciclopedie a legendelor jazz-ului mondial, solistul fiind chiar Scatman John!

Share

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>