Louis Prima

Ieri a fost ziua swing-ului pe moodforblues.ro! De ce nu, e un stil muzical care iti schimba starea de spirit intr-o clipa, in bine. Daca v-am prezentat regatul swing-ului, astazi vreau sa vi-l prezint si pe domnul rege! Asadar, sunati trambite, sunati…..suficient, multumesc…..sa intre cel supranumit The King of the Swing….LOUIS PRIMA!
Un om de o modestie coplesitoare, Just A Gigolo spune totul despre el, Louis Prima a fost un sicilian-american nascut pe 7 decembrie 1910. Pe linie artistica, vorbim despre Louis Prima cantaretul, compozitorul, trompetistul si actorul. Un adevarat one man show!
A inceput in 1920 cu o trupa formata din 7 persoane, cantand jazz in stilul New Orleans (si da, stiu ca avea doar 10 ani). Apoi a urmat formula de swing din anii “30 pentru ca apoi in 1940 sa treaca la categoria grea, lider de big band (12-25 instrumentisti). In 1950 a inceput sa colaboreze cu mult rivnitul Las Vegas pentru ca in anii “60 sa-si faca o trupa de pop-rock (atat cat erau dezvoltate cele doua genuri pe atunci). Un prolific, trebuie sa recunoastem. 
In 1959 Louis Prima si Keely Smith au castigat premiul Grammy pentru cea mai buna interpretare in grup, cu piesa “That old black magic”. Prima si Smith au reprezentat modelul dupa care a aparut mai tarziu duetul Bono – Cher.
In 1967 vocea lui Prima cu toate inflexiunile lui nebunesti, cu pasiunea pentru scat si improvizatie, a fost atribuita unui foarte cunoscut personaj al lui Walt Disney, King Louie (numele nu este intamplator), regele maimutelor din Cartea Junglei. A cintat piesa “I wanna be like you”, melodie care a atras imediat realizarea a doua albume muzicale “The Jungle Book” si “More Jungle Book”, unde apare alaturi de Phil Harris (Ursul Baloo).
Prin anii “70 a suferit un preinfarct urmat de dureri de cap si scurte perioade de amnezie. Concluzia a fost  un pui de tumora pe creier. A fost operat insa fara mare succes, astfel incat dupa trei ani s-a retras permanent la New Orleans, pe usa de piatra a castelului vesnic fiind inscriptionate urmatoarele: “When the end comes, I know, they’ll all say ‘just a gigolo’ as life goes on without me. Lovingly, your little family…”
A fost o reala inspiratie pentru artisti precum Benny Goodman, Glenn Miller, David Lee Roth, Brian Setzer, Big Bad Voodoo Daddy, Smash Mouth.
Pe 25 iulie 2010, luna trecuta, cu ocazia implinirii a 100 de ani de la nastere, Louis Prima a primit o meritata stea pe Hollywood Boulevard, tot anul acesta fiind figura emblematica a Festivalului de Jazz din New Orleans. Tony Bennet s-a ocupat de interpretarea celor mai apreciate melodii ale marelui Louis, dintre care amintesc: Just a Gigolo/I Ain’t Got Nobody, Sing Sing Sing, Marie Marie, A Sunday kind of love, Angelina, Felicia No Capicia si multe multe altele.
Iata si cateva lucrari ale maestrului:

Un scurt documentar despre piesa lui din Cartea Junglei aici! 

Felicia….

Share

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>