Jimmie Rodgers si glasul rotilor de tren

Desi inceputurile muzicii blues apartine in exclusivitate populatiei afro-americane, au existat si pionieri de culoare alba. Oricat am incerca insa, nu putem sa nu observam diferentele clare dintre stiluri, cei din urma incluzand tot felul de artificii vocale cum ar fi yodlere-le pe care personal le gasesc doar amuzante! 

Un astfel de exemplu este Jimmie Rodgers, un angajat al CFR-ului american (desi stiu ca R vine de la Romane), care s-a nascut in 1897 in partea de sud a Mississippi-ului, deci in zona deltei de unde provine si stilul Delta Blues. 
Jimmie si-a inceput cariera artistica dupa ce a fost diagnosticat cu tuberculoza si ca atare nu a mai putut lucra la carbuni. Primii pasi pe “scena” i-a facut ca si stand up comedian, imitand persoanele de culoare. Isi vopsea fata si isi facea de cap. Iata un adevarat pionier al stand up-ului mondial!
In perioada 1923 – 1927 a lucrat cu cateva trupe de vaudeville si muzicieni. Ajuns in Carolina de Nord, a dat probe pentru casa de discuri Victor. Ralph Peer, proaspat angajat al companiei, l-a ascultat dar nu a fost impresionat de faptul ca Rodgers canta melodii deja consacrate si compuse de lumea “buna” de la New York. El avea in minte un proiect cu muzica veche si in cele din urma, Rodgers a prezentat doua melodii de of si inima albastra pentru care a fost platit cu 100 dolari. 
Dupa acest moment au urmat inregistrarile altor piese printre care si Blue Yodel cunoscuta si ca T for Texas,  melodie care a devenit reper pentru blues-ul alb, vanzandu-se in milioane de exemplare si transformandu-l pe Rodgers intr-un solist premium al muzicii blues-country.

Puteti urmari mai jos un scurt interviu cu un Hank Snow, un cunoscut interpret de muzica country, ajuns in Canadian Country Music Hall of Fame, interviu presarat si cu acordurile muzicii lui Jimmie Rodgers!

Share

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>