Garbis Dedeian Quartet

La sugestia unui prieten am decis sa incerc un loc nou pentru mine, Palatul Ghica. Am accesat site-ul locatiei si am observat ca se intampla destul de multe lucruri interesante in acest loc exclusivist din Capitala. Semi-exclusivist, deoarece acum se intra si fara membership. Atractia serii a fost Garbis Dedeian Quartet si al lor recital de jazz care m-a dus cu gandul la poiana de la Garana! Eh…vremuri….

Situat in vecinatatea parcului Plumbuita, spre Pipera, Palatul Ghica este un stabiliment care merita vizitat macar odata, prilejul putand fi un concert de jazz, un film in aer liber sau o iesire romantica intr-un cadru inedit. 
Revenind la evenimentul de jazz, am fost incantat de prestatia artistica si m-am bucurat sa descopar aceasta formula pe care as dori sa o regasesc si in alte locuri unde atmosfera de concert permite si ovatii, aplauze prelungite, interactiune cu artistii. Aici atmosfera era mai rece, in sensul ca oamenii si-au vazut de program iar publicul de discutii, mesele fiind raspandite prin toata curtea interioara.

Despre Garbis Dedeian putem spune ca este un interpret la saxofon, clarinet, compozitor, aranjor, şef de orchestră nascut in 24 aprilie 1959, care a urmat studiile Liceului de muzică nr.1 (pian), Şcolii Populare de Artă (clarinet) şi studii de compoziţie şi orchestraţie cu Richard Bartzer. El a debutat in cluburile de jazz din Bucuresti alaturi de pianistul Puiu Pascu (1978), iar in 1979 s-a integrat in Big Band-ul Centrului Universitar din Bucuresti cu care apare pe scena Festivalului de Jazz de la Sibiu. In 1981 este co-lider (alaturi de Puiu Pascu) al cvintetului de jazz Jazz Club 303. Anul 1982 este anul consacrarii cand, alaturi de Puiu Pascu (pian), Tudy Zaharescu (tobe) si Arghir (bas) poate fi gasiti pe mai toate scenele de club si Festivalurile din Romania.

Devine membru al Uniunii Compozitorilor Romani, inregistreaza muzica de film si teatru, colaborand cu majoritatea compozitorilor romani. Este solicitat pentru inregistrari de Alexandru Andries, Capriel Dedeian, Ilie Stepan sau grupul Metropol. Din 1990 este solicitat frecvent peste hotare. Astfel participa la festivalul de Jazz din Hamburg, canta in cluburile de jazz din Bremen, Berlin, Wuppertal si Hagen (Germania), apare pe scena Festivalului de Jazz din Debrecen (Ungaria) si inregistreaza la Radio Budapesta cu grupul EGC (Eugen Gondi – tobe si Catalin Rotaru – bas). 
Activitatea de club este punctata de proiecte speciale precum Tribute To John Coltrane sau In Memoriam Miles Davis. Dintre muzicienii români cu care a colaborat menţionăm : Aura Urziceanu, Marius Popp, Johnny Răducanu, Mircea Tiberian, Harry Tavitian, Eugen Gondi, Ovidiu si Decebal Bădilă, Ion Baciu jr., Anca Parghel.
Avand in vedere ca filmarea noastra nu este una foarte buna din punct de vedere al imaginii, lumina pe scena fiind aproape inexistenta, va invit sa gustati un pic din ceea ce am gustat si noi la acest eveniment, dar dintr-o alta locatie si va invit sa-i cautati si sa-i aplaudati pe cei de la Garbis Dedeian Quartet ori de cate ori aveti prilejul. 

Share

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>