Blind Boy Fuller

Daca tot am inceput sa scriu despre legende ale chitarei….consider ca trebuie sa ma opresc si la Blind Boy Fuller, un alt pionier al muzicii blues si unul dintre cei mai cunoscuti interpreti ai stilului Piedmond Blues (aka East Coast Blues), un stil similar cu ragtime-ul pianului.

Fulton Allen s-a nascut in Wadesboro, Carolina de Nord, avand 9 frati. De mic a invatat sa cinte la chitara. (oamenii astia nu inceteaza sa ma uimeasca. adica din familie saraca, trudind ici colo, el a reusit totusi sa invete sa cinte la chitara, ba chiar sa fie un reper pentru altii.) Totodata a invatat de la cantareti populari melodii de pe campurile de bumbac, piese rag sau traditionale, dezvoltandu-si considerabil repertoriul.
Nu a fost orb din nastere, unii spun ca datorita unei afectiuni in zona ochilor (where else), altii spun ca o iubita i-a aruncat substante chimice in fata in timpul unei dispute lucru care a dus indirect tot la prima varianta. Cert e ca in 1928 omul orbise de tot. Acest lucru nu l-a impiedicat sa ajunga un foarte bun chitarist, facand turnee impreuna cu Floyd Council, Richard Trice, Sonny Terry (un foarte bun muzicutist) sau George Washington (pe linga presedinte, a fost un bun cantaret la chitara si la washboard – scindura de frecat rufele).
A murit in 1941 din cauze multiple, sanatate fragila deh….La vremea aceea era atat de popular incat Brownie McGhee a scris piesa “The Death of Blind Boy Fuller” si a avut o scurta perioada in care a activat sub numele de Blind Boy Fuller no. 2 pentru a profita de popularitatea defunctului!
Desi a fost contestat de multi pentru faptul ca a amestecat diverse stiluri muzicale, Fulton a atras audienta prin stilul sau inconfundabil, remarcabila ramanan piesa Step it up and Go, pe care va invit sa o ascultati mai jos!

Share

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>