Josh White

Joshua Daniel White, cunoscut cel mai bine ca Josh White a aparut in lumea muzicii blues de la o virsta foarte frageda. La 8 ani era insotitorul unui bluesman orb cind a fost arestat deoarece Politia l-a confundat cu un infractor. Se pare ca in lumea lor, daca vrei sa fii un bluesman adevarat, trebuie sa fac si un pic de inchisoare…asa ca daca nu esti infractor, macar esti confundat. Soarta iti faciliteaza cararea catre profesia dorita.
Dupa ce a scapat din inchisoare, mama lui i-a gasit de lucru, plasandu-l ca insotitor pentru orbi (bine ca acum sunt caini specializati in asa ceva) pentru mai multi cantareti de profil. Alaturi de unul dintre acestia, Joe Taggart, a si inregistrat in Chicago prima sa piesa, cind avea 14 ani.
Stilul sau prin care ciupea foarte rapid coardele chitarei a influentat foarte clar muzica din acea zona si l-a transformat rapid pe micul Josh intr-un model pentru viitorii bluesmani. Multi dintre acestia i-au retinut melodia “Low Cotton”, un exemplu al mesajului social pe care White il transmitea.
Puteti asculta melodia chiar aici:
Primul spectacol in care s-a prezentat cu propriul sau nume a avut loc in 1932 si pina la ultimul sau spectacol ca bluesman stradal, adica prin 1936, deja lansase peste 60 de titluri. In mod simbolic, ultimele sale piese au fost “No more ball an chain” (gata cu bilele si lanturile) si “Silicosis is killing me” (Silicoza ma omoara), cantec despre boala minerilor.
White s-a stabilit in New York si a devenit rapid membru al miscarii de stinga, social-protestante. Sustinea concerte la Cafe Society Downtown unde castiga 750$ pe saptamana in 1947. 
White a devenit primul confident de culoare al presedintelui Franklin Roosevelt desi mesajul sau social, pentru drepturile omului, lasau falsa impresie ca ar fi comunist. Acest lucru i-a afectat destul de mult cariera, in ciuda incercarilor sale de a se disculpa, prin participarea la miscari anti-comuniste.
In Septembrie 1969 a incetat din viata pe masa de operatii, in timp ce suferea o interventie pe cord deschis. Avusese deja 3 atacuri de inima, suferind si de alte afectiuni.
Indiferent de afinitatile sale politice nu trebuie sa uitam ca a fost un bluesman de marca, un maestru al chitarei care a inspirat multe generatii de chitaristi dintre care amintesc pe Blind Boy Fuller, Brownie McGhee, Pete Seeger, Lena Horne, Nat King Cole, Harry Belafonte, Lonnie Donegan, Eartha Kitt, Alexis Korner, Odetta, Ray Charles, Elvis Presley, Bob Dylan,  Don McLean, Roy Harper, Ry Cooder, John Fogerty, Eva Cassidy and Jack White.

Share

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>