Bela Kamocsa

L-am vazut pentru prima data la Festivalul de Jazz Garana 2009 si pot spune ca a reprezentat, pentru mine, personalitatea festivalului. Cu un farmec aparte, Bela Kamocsa stia sa tina publicul aproape si stia cum sa transforme pe oricine il asculta intr-un fan infocat al muzicii blues-jazz, fie si pentru cateva minute.
Cateva minute care reprezentau prezentul acelei persoane vrajite de sufletul minunatului Bela Kamocsa pe care il puteti asculta mai jos:
Nascut pe 24 decembrie 1944, Bela Kamocsa a fost un instrumentist (chitară bas, chitară electrică) şi cântăreţ român de etnie maghiară, interpret de muzică rock, blues şi jazz. Este cel mai bine cunoscut ca membru fondator (1962) al formaţiei româneşti Phoenix, unde a fost prezent până în anul 1971. În 1982 întemeiază Bega Blues Band, una dintre primele formaţii româneşti dedicate muzicii blues, alături de care îşi petrece restul carierei.
Bela Kamocsa era organizatorul Galei Blues Jazz, care, în luna noiembrie 2009 a ajuns la ediţia a 19-a. A fost unul din ultimele cântări ale chitaristului. “A fost unul din cele mai bune cântări. Deşi era bolnav, a ţinut să urce pe scenă. El a fost viteaz. Era un tip discret şi nu făcea caz din greutăţile cu care se confrunta”, a declarat Johnny Bota, cel cu care a cântat timp de 27 de ani în Bega Blues Band.
Fondează in 1962 alături de Moni Bordeianu, Nicu Covaci ,Claudiu Rotaru şi Pilu Ştefanovici, celebra formaţie rock “Phoenix” cu care cântă până în anul 1971. Editează piesele: “Vremuri”, “Totuşi ca voi sunt”.
Alaturi de “Phoenix”, obtine in 1970 Premiul 1 la Festivalul Arhitecturii din Bucureşti cu spectacolul rock de concepţie proprie “Omul are 36 ore”.
Intre anii 1972-1976 incepe să cânte jazz împreună cu Paul Weiner si Puba Hromadka, în cadrul trupei “Gramophon ”, până la plecarea celor doi companioni în Germania.
In 1978 reformează “Gramophon”, cu Doru Apreotesei la clape, Mihai Farkas la tobe, Liviu Butoi la saxofon, el însusi cântând la chitarã bass.
In 1982 începe să cânte alături de Johnny Bota, împreunã cu care va fonda celebra formatie “Bega Blues Band”.
In 1990 şi 1991 participă la cel mai mare festival de jazz din estul Europei, de la Debrecen, cântând pe aceeasi scena cu Elvin Jones, Charlie Mariano, N.H.O.Pedersen, Charles Lloyd, Larry Corryell.
In 1990 infiinţeaza Gala Blues Jazz Internaţional din Timişoara, cel mai mare şi longeviv festival al oraşului. Este membru fondator al festivalului de Jazz de la Gărâna.
In 1992 participă, împreună cu Bega Blues Band, la Festivalul de la Privas (Franţa), unde obţine Premiul de Popularitate.
In 2002 cântă cu “Phoenix” la Festivalul de la Mamaia, apoi în două concerte extraordinare de la Opera Româna din Bucureşti şi la Sala Polivalentă, marcând astfel 40 de ani de la înfiintarea acestui grup. Lor li s-au alăturat artişti precum Gheorghe Zamfir sau Manny Neumann.
Pe 8 martie 2003 evoluează într-un concert extraordinar numit “De la Gershwin la Sting”, pe scena Operei Române din Timisoara, în compania Bega Blues Band şi a orchestrei simfonice a Filarmonicii “Banatul”, dirijată de Cristian Oroşanu, aniversand astfel infiintarea trupei Bega Blues Band.
In 2003 organizează in calitate de director artistic cea de-a doua editie a festivalului de blues de la Jimbolia- Jimbo Blues, cu participare internationala.
2004 il gaseste împreună cu Bega Blues Band şi István Gyárfás, Mirela Zafiri şi Mircea Bunea, acompaniat de Big Bandul Radio din Bucureşti, susţinand un concert extraordinar, pe scena Sălii Radio din Bucureşti unde este distins de catre Radiodifuziunea Română şi Ministerul Culturii cu titlul de CEA MAI BUNA FORMATIE DE BLUES -JAZZ- DIN ROMANIA.
A cântat cu cei mai renumiti jazzmani români, precum Johnny Răducanu, Garbis Dedeian, Mircea Tiberian, Anca Parghel, Marius Popp, Liviu Butoi, Dan Ionescu, Eugen Gondi, Toni Kuhn dar şi cu artişti internationali ca Paul Weiner, Puba Hromadka, Puiu Minda, Nicolae Simion, István Gyárfás, Sylvain Beuf, Manuel Rochemann, István Grencsó, Gyula Molnár.
Cântă în deschidere la celebrul grup Emerson Lake and Palmer şi Chris Fralow Group la un Gastroblues festival din Paks-Ungaria.
Concert aniversar PHOENIX-45 ANI, la Timisoara, ocazie cu care a primit TITLUL de “CETATEAN DE ONOARE AL ORAŞULUI TIMIŞOARA”.
A incetat din viata pe 14 ianuarie 2010, la 65 de ani, dupa o cariera fulminanta! Iti multumim Bela Kamocsa!

Share

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>