Charley Jordan si Christmas Blues

Charley Jordan (nascut 1890 – decedat 15 noiembrie 1954 ) a fost un muzician de blues din St Louis , un talentat compozitor şi chitarist, originar din Mabelvale, Arkansas. Acest explorator al muzicii a devenit cunoscut pentru un stilul sau unic de a interpreta blues-urile clasice la chitara, stil care a continuat pe tot parcursul carierei sale artistice numai prin seva rădăcinilor sale rurale (si prin cantitatea industriala de alcool pe care o consuma seara de seara…).
Intre anii 1930 si 1937, Jordan a inregistrat cateva zeci de single-uri pentru renumitele case de discuri din acele vremuri, Vocalion si Decca si a cantat alaturi de mari nume ale bluesului in perioada cuprinsa intre 1920 si 1940. Jordan a cantat si a inregistrat multe piese de referinta ale bluesului rural (si nu numai) alaturi de mari artisti, precum – Peetie Wheatstraw, Roosevelt Sykes, Cassey Bill Weldon si Memphis Minnie. Cele mai multe dintre hit-urile sale, printre care si “Keep it clean”, au fost inregistrate la inceputul anului 1930 si incepand cu acest an si pana in 1940, a cantat alaturi de Big Joe Williams. Charlie Jordan nu a fost doar un muzician desavarsit, a fost si un comediant de valoare, mare parte a spectacolelor sale fiind formate din o suita de glume/poante spuse intr-un ritm alert pe fundalul unor piese de blues interpretate cu mare maiestrie la o chitara Dobro.
Se pare ca nu castiga foarte mult din muzica pentru ca Charley a fost in perioada prohibitiei si unul dintre cei mai renumiti contrabandisti de alcool. De la aceasta cariera extramuzicala i s-a tras si un “betesug” care l-a tinut departe de chitara cativa ani buni. Adica a fost impuscat in sira spinarii si din 1928 a trebuit sa se foloseasca de carje pentru a se putea deplasa. A murit de pneumonie in 1954, in St. Louis, Missouri.

Share

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>