Billie Holiday – Lady Day

I hate to see that evening sun go down
I hate to see that evening sun go down
‘Cause, my baby, he’s gone left this town

Feelin’ tomorrow like I feel today
If I’m feelin’ tomorrow like I feel today
I’ll pack my truck and make my give-a-way

Cam asa canta prin anii 30′ Billie Holiday a carei voce care, chiar dupa aproape 100 de ani te face sa fii vesel, trist, melancolic sau in orice alt mod vor acele inflexiuni inconfundabile care iti fac inima sa-ti bata mult mai repede.
Mare parte din melodiile cantate de Billie vorbesc de incomensurabile tristeti, de altfel cantareata este faimoasa datorita interpretarii emotionale a melodiilor. Billie Holiday (supranumita Lady Day) nu doar a interpretat cantece ci a si compus cateva din cele mai faimose din melodiile sale precum “Lady Sings the Blues” sau “ Fine and Mellow”, insa majoritatea au alti autori. Una dintre cele mai faimoase melodii cantate de Billie fiind Strange Fruit , un controversat cantec despre linsarea unei persoane de culoare.Nu doar vocea unica a lui Billie fac melodiile ei recognoscibile intre alte cateva zeci interpretari, ci si modul in care cantareata utilizeaza tempoul, intensitatea dramatica pe care o imprima melodiilor si inimitabilul ritm al frazei muzicale. Chiar ea declara ca nu a cantat acelasi cantec la fel vreodata, de fiecare data interpretarea a fost alta.
Este recunoscuta influenta pe care Billie Holliday a avut-o asupra muzicii de jazz dar si a celei pop, in ciuda faptului ca interpreta a murit la 44 de ani, iar in ultimele inregistrari vocea ei isi pierduse din calitate datoriita consumului de heroina.

Billie Holiday s-a nascut pe data de 7 aprilie 1915, Philadelphia si a plecat sa cante undeva mai sus, pe 17 iulie 1959. Ea mai este cunoscută şi sub numele de Lady Day – şi împreună cu Sarah Vaughan şi Ella Fitzgerald – este una dintre cele mai bune cantăreţe de jazz din toate timpurile. Pe când avea 3 ani, părinţii ei divorţează – râmânând în grija mamei şi a rudelor. La începutul anilor 30 se mută la New York – şi se va prostitua alături de mama sa. Stabilită în cartierul Harlem – Holiday începe să cânte în diverse cluburi. În jurul anului 1932 a fost “descoperită” de către John Hammond la un club ce se numea – Monette’s. Primul cântec înregistrat apare un an mai târziu – în 1933 – “My Mother’s Son-In-Law”. În această perioadă are primele succese ca dansatoare. Pe 23 noiembrie cântă la teatrul Apollo – după care primeşte critici favorabile. Mai târziu va lucra cu alte legende ale jazz-ului – Lester Young, Count Basie, sau Artie Shaw – fiind una din interpretele de culoare ce colaborează cu muzicieni albi. Cu toate acestea – încă era nevoită să intre prin uşa din spate în faţa spectatorilor. În jurul anilor ’40 devine dependentă de heroină – ea recunoscând că fumează marijuana încă de la 13 ani. Consumul de droguri i-a afectat şi vocea – şi au făcut ca înregistrările să nu mai fie aşa pline de viaţă – ca la început – ci mai pesimiste. Impactul ei asupra altor artişti nu poate sa nu fie luat în consideraţie. Chiar şi după ce a murit – Billie Holiday – a influenţat cântăreţe ca Janis Joplin sau Nina Simone. În anul 1972 – Diana Ross a interpretat-o în filmul Lady Sings the Blue – realizat după autobiografia ei. În 1987 cei de la U2 – lansează piesa “Angel of Harlem” – un tribut adus celei care a fost Billie Holliday. Viaţa ei personală era la fel de tumultoasă cum spunea şi în cântece. În 1947 – petrece 8 luni în spatele gratiilor – pentru că deţinea heroină. Cu toate că a fost foarte celebră şi a plecat în multe turnee prin Europa şi în toată lumea – după moarte, averea ei era de 750 de dolari. Pe 17 iulie 1959 – din cauza cirozei – se stinge din viaţă. Biilie Holliday avea doar 44 de ani.

Share

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>