Sonny Boy Williamson the 1st – The Original

Nascut linga Jackson, Tennessee, in 1914, inregistrarile sale initiale erau incadrate in stilul country-blues dar in scurt timp a reusit sa stapaneasca atat de bine muzicuta incat a facut din aceasta un instrument de baza in muzica blues moderna. A fost supranumit “tatal muzicutei de blues moderne”.

Prima sa inregistrare “Good morning, school girl” a fost un adevarat hit in perioada marii competitii intre inregistrarile din 1937. Nu ma mir de ce, numai daca traducem denumirea si deja parca merita ascultata. Nu de alta, dar acest Goooood Morning ma binedispune la maxim! Sunt un matinal, recunosc.

Sonny Boy Williamson era foarte popular in rindul populatiei de culoare din Sudul Statelor Unite, din Detroit pina in Chicago iar numele sau a fost asemanat cu muzicuta pret de un deceniu (cunoscatorii stiu de ce). Stilul sau la muzicuta a influentat nume mari ce aveau sa apara in peisajul blues-ului american:   Billy Boy Arnold, Junior Wells, Sonny Terry, Little Walter si multi altii.

Era atat de popular incat prin anii 40 a mai aparut un interpret care performa sub acelasi nume Sonny Boy Williamson (cunoscut drept al II-lea), dar nu au fost dispute intre ei deoarece acesta din urma nu a inregistrat nimic in timpul vietii primului. In plus, zonele de acoperire erau diferite. Televiziunea nu exista, deci…lumea se bucura de blues la discretie.

Williamson despre care vorbim aici a inregistrat atat ca lider de band cat si solo in special pentru Bluebird Records (oare Bluebird Blues o fi un fel de oda pentru casa de discuri?)

Se spune ca ultimele sale cuvinte ar fi fost “Lord Have Mercy”. Mostenirea lui muzicala a fost un pic umbrita de aparitia lui Rice Miller, cel care si-a insusit acelasi nume de scena dupa al II-lea razboi mondial. 

Ceva mai jos Bluebird Blues, o super piesa, un super solist atat cu voce cat si cu muzicuta!

Share

2 comments to Sonny Boy Williamson the 1st – The Original

  • alex  says:

    hei, tu , domnule!
    cred ca iti place caterinca , altfel nu inteleg partea cu manelele , mai ales amestecate cu blues-ul.

  • Ostap Bender  says:

    Draga Alex, stai linistit ca nu a amestecat nimeni bluesul cu manelele. Doar cateva amarate de fotografii s-au amestecat ca intr-un joc de carti cu miza mare. Acum, depinde doar de tine – daca esti in mana… poti sa tragi cartea castigatoare, sau poti sa ai ghinion…

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>