Sleepy John Estes

Nascut in 1899, Sleepy John Estes este un pionier al Delta Blues-ului, instrumentist, vocalist si poet. Cu privirea usor tulburata din cauza unei pietre aruncate aiurea de un partener de baseball, Sleepy John a inceput sa cinte profesionist de la virsta de 19 ani, mai intai la petreceri campenesti si prin baruri, acompaniat la muzicuta de prietenul Hammie Nixon si de James “Yank” Rachell la chitara si mandolina, colaborand cu acestia timp de 50 de ani. 

A debutat in Memphis, pentru Victor Records in 1929. Estes a fost un interpret deosebit, cu o voce “plangacioasa” ca sa traduc “crying voice”, o forma cunoscuta de voce de blues. Vocea sa de batranel a ramas neschimbata din tinerete, motiv pentru care culegatorii de folclor american au omis sa il mai caute pentru a-l readuce la luminile rampei, considerand ca este mort de ceva vreme. Cu atat mai mult cu cat aparusera si articole in presa scrisa a acelor vremuri. (iata ca si la ei presa avea probleme cu verificarea din 3 surse diferite)

In cele din urma a fost identificat de Bob Koester si Samuel Charters in 1962, acestia gasindu-l orb complet si traind in saracie crunta. Si-a reluat spectacolele, s-a reunit cu Nixon si a avut turnee in Europa si Japonia (ce revenire). Estes, Nixon si Rachell au avut o aparitie de succes in 1964 la Newport Folk Festival.

Unii atribuie porecla Sleepy unei probleme a presiunii singelui care ducea la narcolepsie (boala somnului) iar Bob Koester considera ca Sleepy vine de la obiceiul solistului de a se retrage in locuri linistite atunci cind viata nu mai prezenta vreun interes pentru el sau cind devenea prea dura.

A incetat din viata in 1977 in timp ce se pregatea pentru un turneu in Europa iar pe piatra funerara sta scris: “.. ain’t goin’ to worry Poor John’s mind anymore”, ca o referire la unul din cantecele sale.

Share

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>