James Brown – The Godfather of Soul

Nume adevarat: James Joseph Brown (n. 3 mai 1933, Barnwell – South Carolina – d. 25 decembrie 2006.
El mai este cunoscut si sub numele de – Soul Brother Number One, the Godfather of Soul, Universal James, Mr. Dynamite si – The Hardest – Working Man in Show Business. Ca un prolific – lider de formatie, compozitor, producator si cantaret – James Brown – a fost o veriga foarte importatnta in evolutia stilurilor – gospel, R&B, soul si funk. Si-a lasat ampreta si asupra altor genuri – cum ar fi – rock, jazz, regge, disco, dance si electronica – precum si in hip-hop. In copilarie james Brown – ajuta la intretinera familiei – culegand bumbac pe campurile din apropierea casei si lustruind papuci in oras. In timpul liber canta in imprejurimile orasului si se ocupa cu mici faradelegi.
La 16 ani este trimis la centrul de reabilitare pentru minori din – Toccoa – fiind acuzat de jaf armat. Aici il intalneste pe – Bobby byrd – ai carui familie il ajuta sa iasa din detentie. Dupa trei ani petrecuti in spatele gratiilor – James Brown – nu mai avea voie sa se intoarca in Augusta sau in Richmond County – asta fiind una din conditiile eliberarii. Isi concentreaza atentia aupra sportului – mai intai incearca box-ul – la care renunta – apoi baseball – la care renunta dupa o accidentare la picior. La inceputul anilor 50 isi incepe si cariera in muzica – alaturi de sora lui Bobby Byrd – Sarah – in grupul “The Gospel Starlinghters”. In cele din urma intra in trupa lui Bobby – “The Avons”. Numele grupului se schimba in “The Famous Flames” – si semneaza un contract cu – king Records. Primul lui hit a fost – “Please, Please, Please” scoas in 1956 sub titulatura – “James Brown with the Famous Flames”. Piesa se vinde in peste un milion de copii si ajunge pe locul 5 in topul de R&B. Dupa alte 9 piese ce nu au avut succes – casa de discuri era gata sa renunte la el – insa in 1958 revine cu “Try Me” – ce ocupa locul 1 in topul de R&B. In tot acest timp – James – preia controlul asupra trupei si transforma “The Famous Flames” – in trupa sa de acompaniament. Cu toate ca era celebru in sudul Statelor Unite – cu o prezenta buna in topul 10 de R&B – James Brown nu era inca recunoscut pe plan national. Toate acestea se schimba odata cu lansarea albumului– “Live at the Apollo” in 1963. In 1965 va lansa piesele – “Papa’s Got a Brand New Bag” si “I Got You (I Feel Good),” – hituri dupa care este recunoscut si astazi. James Brown este artistul cu cele mai multe piese din topul billboard hot 100 – si detine un record destul de ciudat – nu a ajuns niciodata pe locul 1 in acest top. O alta ciudatenie o reprezinta sprancele lui – care sunt de fapt tatuaje.

A decedat la 25 decembrie 2006, la vârsta, în urma unei pneumonii.
Cantaretul, care a decedat la varsta de 73 de ani, a stipulat in testament ca averea sa fie impartita celor sase copii ai sai.
Autenticitatea documentului, deschis in ianuarie 2007, a fost contestata si ca urmare averea starului a ramas in stand-by.
Dar, pe 26 mai 2009, un judecator din Carolina de Sud a aprobat un aranjament conform caruia jumatate din averea lui James Brown va fi virata fundatiei de caritate a starului (trust caritabil pentru ajutorarea copiilor saraci), un sfert va reveni ultimei sale sotii (a patra) Tomi Rae Hynie Brown si copilului lor minor, James II, iar restul va fi impartit intre ceilalti sase copii adulti ai cantaretului Terry Brown, Larry Brown, Daryl Brown, Yamma Brown Lumar, Deanna Brown Thomas si Venisha Brown.
Averea lui James Brown, evaluata la 50 de milioane de lire sterline (aproximativ 63 de milioane de euro), cele 2,5 milioane de lire sterline (circa 3,1 milioane de euro) provenite din drepturile de difuzare a celor 800 de cantece ale sale, proprietatile sale constituie motivele pentru care trupul artistului s-a aflat ingropat in gradina din spatele casei fiicei sale Deanna, pentru mai bine de 4 luni.Ca si noutate de ultima ora, va mai spunem ca actorul american Wesley Snipes va juca într-un film biografic consacrat legendarului cântăreţ James Brown, care va fi regizat de Spike Lee.
În acest lungmetraj, “regele muzicii soul” va fi interpretat de actorul american Wesley Snipes. Regizorul a declarat că pentru realizarea pasajelor muzicale va utiliza înregistrări cu vocea originală a cântăreţului, folosind aceeaşi tehnică care i-a permis lui Jamie Foxx să joace în filmul “Ray”, în care a interpretat rolul unei alte legende a muzicii soul, Ray Charles. Mai jos aveti un fragment memorabil din Blues Brothers in care Regele Muzicii Soul are o prestatie deosebita.

Share

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>