Chess – tabla de joc a blues-ului de calitate

Am primit de la un prieten doua discuri productie Chess Records: Sonny Boy Williamson cu Bummer Road si Etta James cu Come a little closer. Doua albume de exceptie produse de faimoasa casa de productie si incluse in colectia Legendary Masters Series din care mai fac parte Buddy Guy, Willie Dixon, Muddy Waters, Chuck Berry, Little Walter, Memphis Slim, Aretha Franklin, Bo Diddley, Howlin Wolf si multi altii.
M-am gandit sa va impartasesc cate ceva despre Chess Records, din moment ce reprezinta toata crema blues-ului mondial de atata vreme. Buna idee, de altfel, cea a fratilor Leonard si Phil Chess, doi emigranti polonezi care au sosit in Chicago prin 1938 si in anii “40 aveau deja cateva cluburi si baruri deschise prin orasul vanturilor (Windy City cum mai este numit Chicago), in zonele stapanite de Al Capone cindva. Cel mai mare club era Mocamba Club, unde au cintat personalitati precum Ella Fitzgerald, Billy Eckstine si saxofonistul Gene Ammons.
Observand cererea foarte mare de discuri in rindul clientelei lor, fratii Chess au infiintat Aristocrat Records. Primele lansari erau din domeniul jazz-ului. Nu a trecut mult timp si cei doi asociati au descoperit ca bluesului cantat de Muddy Waters, Robert Nighthawk si Baby Face Leroy este muzica dorita de populatia de culoare. Timp de 3 ani ei au inregistrat intr-un studio improvizat in spatele unui magazin. In 1950 a aparut mentiunea ca fratii Chess aduc un nou label pe piata, Chess Records si toti artistii lor vor trece sub acest nume.
Daca in ziua de azi nu mai face nimeni cautari in speranta de a gasi voci deosebite, atunci, cei doi frati isi puneau toate sculele in portbagajul masinii si mergea in sudul Statelor Unite sa caute talente. Au folosit chiar si oameni de teren, impresari zonali precum Sam Phillips, Ike Turner (da, sotul dnei Tina) si Stan Lewis care au facut inregistrari si le-au trimis catre Studioul Chess. In felul acesta portofoliul Chess Records in materie de blues era cel mai prolific din lume.
In anii “50 piesele de succes apareau ca pe banda. Insa gusturile publicului s-au schimbat in clipa in care rock and roll-ul dadea primele semne de viata desprinzandu-se incet incet din melodiile blues de la Chess. In 1951 a aparut datorita lui Jackie Brenston, un tinar saxofonist din trupa lui Ike Turner, ceea ce muzicologii aveau sa numeasca prima inregistrare rock and roll a tuturor timpurilor: Rocket 88 – o piesa despre distractie si condusul cu viteza al masinilor. Aceasta piesa a devenit hit imediat iar lucrurile n-au mai fost la fel niciodata de atunci. R&R was alive!
Bluesul avea un copil mic: Rock and roll-ul. Studioul Chess era intotdeauna cu un pas inainte cind venea vorba despre schimbari muzicale, cautand intotdeauna talente care sa aduca ceva nou. Fratii Chess au luat muzica populara a populatiei de culoare si a ridicat-o pe cele mai inalte culmi ale gloriei eterne: R&B, Rock and Roll, Soul…iata cateva dintre cele mai de succes realizari Chess.
Dimensiunile catalogului de inregistrari inca nu a fost stabilit, din moment ce si in zilele noastre se descopera inregistrari vechi, nefructificate la momentul lor, prafuite…care sunt date reeditarii si procesarii pentru o cat mai buna degustare. Si este normal sa fie asa, fiind vorba despre un label care a inregistrat continuu din 1947 pina in 1975. Sigur au ei citeva secrete prin seif!
Filmul Cadillac Records din 2008 va poate oferi mai multe despre cum au pornit fratii Sah (Chess) la treaba! El reprezinta un film-document foarte interesant, pe care il recomand cu caldura.
Mai jos YouTube va ofera un film documentar scurt dar cuprinzator despre Chess Records si marile nume pe care le-a reprezentat.

Share

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>