Charley Patton

Charley sau Charlie Patton (1891 – 1934) este considerat parintele Delta-bluesului, fiind una dintre cele mai vechi personalitati din folclorul american. A crescut in Ruleville, Mississippi unde a fost o adevarata inspiratie pentru legendele Muddy Waters si Howlin Wolf.

Patton si-a format stilul dupa cel al lui Henry Sloan, unul dintre pionierii blues-ului american. Si aici cred ca putem vorbi despre doua feluri de pionieri: cei care stiau ceea ce fac – promovau un stil deja existent si pionierii precum Henry Sloan care nu constientizau ca muzica lor face parte dintr-un curent muzical. Ei cantau pur si simplu din reflex, de placere, of si inima albastra. Cineva isi amintea de Sloan ca un negru cu pantofii rupti care intr-o gara, cinta la chitara controland griful cu cutitul si producand o muzica nemaintalnita. Cam asa incoltea samanta blues-ului.

Charley Patton era extrem de popular in Sudul Statelor Unite, fiind cunoscut pentru show-urile sale inedite (intr-o vreme in care nu se descoperisera prea multe despre show-business), cu mult timp inainte ca Jimi Hendrix sa hipnotizeze audienta cu stilul sau. Cinta cu chitara pe genunchi, deasupra capului, la spate…omul chiar stapanea bine acest instrument care inca nu se bucura de o asa larga raspandire ca in zilele noastre.

A fost de o reala inspiratie si pentru Chester Burnett care avea sa-si castige faima in Chicago, asemeni lui Howlin Wolf.

Share

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>