Son House

Eddie James “Son” House Jr. s-a nascut in 1902 si si-a insusit rolul de cantaret american de blues si chitarist pina in 1988 cind a incetat din viata. A jucat un rol important in definirea blues-ului, fiind un pionier al stilului agresiv, puternic si repetitiv, de multe ori ajutandu-se si de slider, cantecele lui avand uneori si influente ale gospelului sudist.
Son House a avut un rol important in influentarea carierei lui Muddy Waters si chiar a lui Robert Johnson. Figura marcanta pentru Delta Blues, Son House ramane si in zilele noastre o personalitate influenta pentru muzica, piesele sale fiind preluate de numeroase trupe rock, un exemplu fiind The White Stripes.
Inca de la o virsta frageda, 15 ani, a devenit predicator si mai apoi a inceput sa cinte impreuna cu legende ale blues-ului american, nume mari precum Charley Patton, Willie Brown, Robert Johnson si multi altii pina prin 1942.
Si pentru ca practic toti solistii de blues au avut o viata aventuroasa si plina de evenimente mai mult sau mai putin placute dar care s-au regasit in creatiile lor, Son House a petrecut ceva timp la inchisoare dupa ce in timpul unui concert, un individ probabil iubitor al altui stil muzical sau al altui gen de wiskey a inceput sa traga cu arma in stinga si in dreapta, ranindu-l pe House in picior. Atunci acesta l-a impuscat letal pe agresor si fiind totusi un solist de culoare, a trebuit sa-si ispaseasca pedeapsa.

Muzica lui Son House in comparatie cu cea a lui Blin Lemon Jefferson de exemplu, este una dinamica, clar una de dans, facandu-se auzita si in cele mai galagioase localuri. De la acest gen de muzica s-au inspirat si Muddy Waters si Robert Johnson. Tot Son House a fost cel care intr-un interviu acordat in 1960 a spus pentru prima data ca Robert Johnson si-a vandut sufletul diavolului primind in schimb talentul incredibil in ale muzicii. Pe tema acestei idei a aparut si filmul Crossroads care dateaza de la inceputul anilor “80, in care Ralph Macchio (a.k.a. Karate Kid) a invatat si canta la chitara incredibil de bine alaturi de Steve Vai.
Un alt muzician influentat de Son House este John Mooney, care adolescent fiind a invatat tainele slide-ului chiar de la marele maestru, pe vremea cind acesta locuia in Rochester, New York. Cateva din piesele lui Son House au fost incluse pe soundtrack-ul filmului “Black Snake Moan” din 2006.
Evident ca figureaza si in Biblioteca Congresului American cu cateva inregistrari facute de cunoscutul culegator de folclor american, Alan Lomax.

Share

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>