Screamin’ Jay Hawkins – cind crezi ca le stii pe toate


Cu ceva vreme in urma un prieten, mai precis dl Ostap Bender aici de fata mi-a recomandat acest personaj. Caci intr-adevar, este un personaj. M-am uitat pe net si am gasit informatii despre el si am vazut ca desi ca virsta este (a fost) un bunic veritabil, totusi ca si creativitate in show-business, a fost cu mult inaintea semenilor sai.

Unii ar fi tentati sa spuna: oooo da, cu mult inaintea semenilor sai la poarta sanatoriului. Poate! Dar genialitatea iese din multime intotdeauna. Si cum multimea dicteaza normalitatea, o simpla analogie ne poate duce cu gandul ca Screamin’ Jay Hawkins.

Sau Jalacy Hawkins pe numele sau adevarat, nascut prin 1929 in Cleveland, Ohio. Un actor, muzician, cantaret zic eu….cum rar ati vazut! Oooo da! Unic chiar. A fost primul care s-a facut remarcat pentru modul in care isi interpreta piesele, modulatiile vocale, abilitatile actoricesti, imaginatia si daca vreti, da, nebunia creativa sau mostenita genetic. Toate acestea l-au facut sa fie UNIC. Si daca cineva ar spune: eee, un golan…ei bine, un golan care a invatat sa cante la pian in copilarie si la chitara pe la 20 de ani, cu dorinta de a deveni un solist de opera. Cum acest vis nu a mai putut fi urmarit din motive de el stiute, s-a oprit la interpretarea muzicii blues prin voce si pian. Si cred ca a facut mult mai bine asa.

Fara a minimaliza importanta solistilor de opera, cred ca totusi am fi ris mai putin ascultandu-l la opera. Ca atare, cea mai reusita inregistrare a sa intitulata “I put a spell on you” din 1952 a fost inclusa in The Rock and Roll Hall of Fame’s 500 Songs care au dat forma Rock and Roll-ului.

O alta piesa cunoscuta a fost Constipation Blues. Omul era foarte pragmatic: blues-ul este despre suferinta, iar constipatia este o suferinta si inca una mare. Prin urmare merita sa-i inchinam un cantec. Piesa, gasibila pe youtube este deosebita. Numai versul: I’ve got a pain inside of me – spune totul despre Constipation Blues. Sunt multe de spus despre Screamin’ Jay, a fost si pe front, a fost si schingiuit dar ramane un deschizator de drumul intr-un stil aparte de blues pentru care cu siguranta nu va fi uitat prea curind!

Cu bunavointa youtube, doamnelor si domnilor: I put a spell on you! (sper ca nu e miezul noptii)

Share

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>