Les Paul canta pentru ingeri

Lester William Polsfuss (Les Paul), cel care a dat un nou sunet bluesului, jazzului si rockului prin inventarea chitarei electrice, a murit, joi, la New York, la varsta de 94 de ani, din cauza unei complicatii aparute in urma unei pneumonii, informeaza The Times.
Keith Richards, chitaristul de la Rolling Stones, un bun prieten al artistului, a spus ca influenta lui Les Paul a fost covarsitoare. “Cu totii trebuie sa-i fim recunoscator lui Les Paul, daca n-ar fi existat el, generatii de punk-isti ca noi ar fi fost fie in puscarie, fie ar fi spalat WC-uri” a spus Richards.Slash, chitaristul de la Guns N’ Roses, a spus ca interpretarea unei piese alaturi de Paul a fost o experienta aproape umilitoare, avand in vedere maiestria acestuia. “Les Paul a fost un exemplu stralucit despre cat de plina poate fi viata unui om. Era extraordinar de vibrant si plin de energie pozitiva. Sun onorat ca l-am cunoscut si ca am cantat alaturi de el de-a lungul anilor, a fost un om cu adevarat extraordinar” a declarat Slash. Pat Metheny, un cunoscut chitarist de jazz a adaugat ca influenta lui Les Paul in muzica pop si rock este inestimabila. Lester William Polsfuss, cunoscut in intreaga lume sub numele de Les Paul, si-a inceput cariera de cantaret de jazz si country, alaturi de nume mari, ca Bing Crosby si Nat King Cole. Nemultumit de chitara acustica, a creat printre primele chitare electrice in 1941. Primul exemplar a fost vandut insa abia in 1952. De atunci, firma Gibbson incepe sa fabrice faimoasa ‘Les Paul’.


Chitarele sale au devenit un adevarat succes. Multi chitaristi de renume au o chitara ce poarta semnatura Les Paul: Jimmy Page de la Led Zeppelin, chitaristul U2 sau Slash de la Guns N’ Roses sunt doar cateva exemple.Cel mai recent succes al al artistului a fost in februarie 2006, cand, in timp ce era in spital, a aflat ca a castigat doua premii Grammys pentru “Les Paul & Friends: American Made World Played”, un album realizat dupa varsta de 90 de ani. El a fost un pionier în dezvoltarea chitărilor electrice cu corp solid în anii ‘30, fiind inventatorul unuia din primele modele de astfel de chitări, supranumit ”buşteanul” (”The Log”) datorită aspectului exterior, în 1939. Paul, împreună cu Adolph Rickenbacker şi Leo Fender, au jucat un rol esenţial în popularizarea chitărilor electrice, culminând în apariţia modelelor clasice în anii ‘50 (Fender Telecaster în 1950, Gibson Les Paul în 1952, Fender Stratocaster în 1954, seria de modele Rickenbacker 300), fără de care apariţia şi evoluţia rock ‘n roll ar fi fost imposibilă.
În afară de invenţia chitării electrice, el este şi cel care a descoperit nenumărate procedee de înregistrare care au revoluţionat muzica, precum overdubbing şi înregistrarea multiplă în general, ecoul artificial, efectul de phaser şi tehnica de “close miking” (plasarea unui microfon la mai puţin de 15 cm de sursa sunetului), iar la iniţiativa lui compania Ampex a creat primul magnetofon cu opt piste în 1954. (sursa – 9AM News)

Share

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>