Lead Belly

Huddie William Ledbetter, nascut prin 1888 si decedat in 1949 a fost un interpret de folk-blues american, recunoscut pentru vocea sa puternica, virtuozitatea in manuirea chitarei cu 12 coarde dar si multitudinea de melodii din repertoriu.

Este cel mai bine cunoscut drept Leadbelly sau Lead Belly. O persoana care desi e cunoscuta ca interpret la chitara cu 12 coarde, a cintat si la pian, mandolina, muzicuta, violina, acordion. In unele melodii ale sale, cum ar fi balada “John Hardy” el cinta la acordion in loc de muzicuta.

Subiectele abordate de Lead Belly sunt dintre cele mai diverse: gospel, blues despre femei, alcool, rasism, melodii folk despre cowboy, inchisoare, munca silnica, marinarii, pastorit, dansuri. A scris melodii si despre politicienii vremurilor sale: Franklin Roosevelt, Adolf Hitler, Jean Harlow, oamenii care faceau headline-ul ziarelor de atunci.

Influentat de proaspat scufundatul Titanic, in 1912, el va compune melodia cu acelasi nume (nici o inspiratie pentru Celine Dion) si va fi prima melodie pe care o va invata la chitara cu 12 coarde.

Caracterul mai rebel al lui Lead Belly l-au bagat in tot felul de dispute cu oamenii legii. In 1915 a fost condamnat pentru port ilegal de arma si arestat. La scurt timp a evadat si si-a gasit de munca intr-un stat invecinat. In 1918 a fost iar arestat pentru ca si-a omorit o ruda in lupta pentru o frumusete de-a locului. In 1925 a fost iertat si eliberat dupa ce a adunat minimul din cei 7 pina la 35 de ani de inchisoare, datorita unui cantec compus si dedicat guvernatorului de atunci prin care ii cerea eliberarea. Si tot asa, a mai ajuns si prin 1930 in inchisoare dupa ce a alintat cu cutitul un tinar domn alb.

Revenind la viata artistica, Lead Belly a devenit “regele chitarii cu 12 coarde” si desi stia sa cante si la alte instrumente, a preferat imensa chitara cu 12 coarde Stella. Datorita tehnicii sale deosebite, multe melodii au sunet similar de pian, desi erau interpretate la chitara. Stilul sau de interpretare la 12 coarde a fost promovat de Pete Seeger care in 1950 a lansat un LP cu instructiuni si o carte in care il folosea pe Lead Belly ca exemplu de tehnica.

In unele inregistrari in care Lead Belly se acompania singur, obisnuia sa includa si o strigatura de tip “Huaaa” intre versuri, multe melodii printre care “Looky Looky Yonder” sau “Take this Hammer” avand acest adaos creativ si neobisnuit.

Mostenirea lui muzicala este impresionanta, insumand foarte multe, foarte multe, chiar foarte multe cantece, unele prelucrate, altele reluate dupa multi ani. Dintre ele, una pe care cu siguranta foarte multi o stiu dar oare cati stiu ca ii apartine de drept lui Lead Belly? O piesa interpretata si de Ram Jam. O piesa interpretata si de foarte multi alti artisti precum Meat Loaf, Tom Jones, Sheryl Crow, intitulata Black Betty!

Share

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>