Delta blues

Delta Blues este una dintre cele mai timpurii forme de blues, cu originile in zona deltei fluviului Mississippi, o zona recunoscuta pentru solul sau fertil si pentru saracia crincena. Instrumentele cel mai des intalnite in aceasta forma de blues sunt chitara si muzicuta. Stilurile muzicale pot si atat lente si introspective cat si pline de pasione si ritm.

Primele inregistrari de delta blues dateaza din 1920 si au fost facute de marile studiouri ale vremurilor, constand dintr-o singura persoana care canta si se acompania singura la instrument. Asta in ciuda faptului ca pe durata concertelor live, aceiasi interpreti erau acompaniati de formatii de instrumentisti. Dar, ce era in studio era mai frugal, omul si chitara lui (sau muzicuta, dupa gust si abilitati).

Unele dintre inregistrari au fost facute in urma muncii de teren depusa de cautatorii de talente. Acestia mergeau din loc in loc descoperind adevarate diamante ale bluesului la locul de munca: pe cimpurile cu bumbac sau in fabricutele de prelucrare a acestuia. Ulterior, solistii au fost invitati sa vina pe coasta de nord a Americii in scopuri artistice.

Astfel, Son House a fost inregistrat pentru prima oara in Grafton, Wiscounsin in 1930 de Paramount. Tot aici a fost descoperit si Charley Patton, in 1929 tot de Paramount. Robert Johnson, o alta legenda a blues-ului a calatorit in San Antonio in 1936 si in Dallas pentru a inregistra cateva piese.

Un mare merit il are cautatorul de talente Alan Lomax care a strabatut sudul Statelor Unite inregistrand melodii blues interpretate de oameni obisnuiti. Inregistrarile sale insumand cateva mii de melodii sunt acum expuse si pastrate in Institutul Smithsonian.Se pare ca Alan Lomax nu a inregistrat nici un interpret de blues pina in 1941 cind i-a inregistrat pe Son House si Willie Brown undeva linga Lake Cormorant si pe Muddy Waters la Stovall, Mississippi.

Caracteristicile definitorii ale delta blues-ului sunt instrumentatia si amplificarea ritmului fie si prin folosirea “gatului de sticla” pe post de slider pentru chitara.
Inchisoarea de la Parchman Farm a influentat destui interpreti care erau incarcerati aici, dintre care amintim pe Bukka White. Acest stil de blues a influentat foarte mult bluesul britanic, ducand mai apoi la aparitia unor stiluri precum hard rock si heavy metal.
Puteti degusta un Charley Patton autentic, model 1929 cu Spoonful blues!

Share

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>