De la Blues la Rock si de la Rock la Robert Johnson


Stop Breaking Down Blues este una dintre putinele piese inregistrate de Robert Johnson, “bluesman-ul care si-a vandut sufletul diavolului” in schimbul a doua cd-uri cu lectii de chitara :))). Aceasta melodie a fost inregistrata prima data pe 20 iunie, 1937 in Dallas, Texas.
(Robert Johnson Recording of 5th of 5 sessions – The Complete Recordings). Dar nu despre Robert Johnson vreau sa va vorbesc acum…, doresc doar sa postez cateva cuvinte despre influenta covarsitoare a blues-ului in istoria rock&roll-ului in general si despre piesele clasice de blues interpretate de marii rockeri, in particular.
Nu cred ca exista rocker care nu s-a intrebat cine a cântat prima oară rock, sau care o fi fost primul single rock. Cert este că rock-ul se trage din rhythm&blues (R&B), amestecat cu puţin country, gospel şi western, fuzionând până la urmă cu rockabilly.
Sound-ul rock se învârte în jurul chitarei electrice, sau a celei acustice folosind o secţiune ritmică de chitară electrică bass, tobe, clape, pian, sau syntetizatoare (începând cu anii “70). În anii 1960-1970, rock-ul a dezvoltat o serie de subgenuri: când s-a amestecat cu blues-ul, a creat blues-rock, când a fost combinat cu jazz-ul a devenit jazz-rock. Au urmat apoi soft rock, glam rock, heavy metal, hard rock, rock progresiv, rock alternativ, punk rock şi în anii 1990 genuri ca grunge, britpop, indie rock şi nu metal. Perioada exactă când a luat naştere rock-ul nu este cunoscută. Elemente existau din anii 1920-1930, în cântecele vechi blues şi country. Dar istoria muzicii rock este acceptată ca începând din 1950. Expresia „rock and roll” avea şi o conotaţie sexuală: se referea ori la dans ori era asociată cu sexul. A fost folosită prima oară în titlul melodiei lui Trixi Smith, în 1920: „My baby rocks me with one steady roll”. Alan Freed, un disc jockey din Ohio, a folosit primul expresia „rock and roll” în 1955. De reţinut deci ca genul rock a evoluat din cântece ce aparţineau diferitelor genuri muzicale (ca blues, jazz, country, gospel). Printre pionerii rock and roll sunt incluşi Bill Halley („Rock around the clock”), Chuck Berry sau Little Richard. Desi Elvis Presley a fost “Regele Rock&Roll-ului”, eu i-as atribui aceasta distinctie lui Chuck Berry care, de departe, este taticul rockului.
Sunt destule controverse despre care a fost prima înregistrare rock and roll. Una dintre ele este considerată a fi „Rocket 88″ a lui Jackie Brenston şi Delta Cats, înregistrată de Sam Phillips la Sun Records în 1951. Patru ani mai târziu, „Rock Around the Clock” a lui Bill Haley a devenit primul cântec rock care s-a urcat pe prima poziţie în top Billboard. Revista „Rolling Stones” a susţinut în 2004 că, „That’s All Right Mama” (din 1954) a lui Elvis Presley a fost prima înregistrare rock and roll (desi aceasta piesa este un blues clasic, facut cunoscut de un foarte renumit bluesman, Arthur „Big Boy” Crudup.)
Pe de alta parte, nu exista trupa de rock care se respecta care sa nu-si fi inceput activitatea cu interpretarea pieselor de blues clasice (bineinteles, in maniera proprie) sau care sa nu cocheteze cu blues-ul pe tot parcursul evolutiei lor. Si dam numai cateva exemple pentru ca lista este incredibil de lunga – Rolling Stones, Aerosmith, Metallica, ZZ Top, Led Zeppelin, White Stripes, The Who, Guns N Roses, Pink Floyd, The Doors, Grateful Dead, Jefferson Airplane, AC DC, Beatles etc.
Mai jos puteti asculta Stop Breaking Down in interpretarea celor de la The White Stripes.

Share

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>