Bo Diddley si chitarile sale patratoase

As putea spune ca daca n-ar fi existat acest mare muzician, rock&roll-ul din ziua de azi ar fi sunat foarte diferit fata de sound-ul cu care suntem obisnuiti inca din anii ’50. Si afirm acest lucru pentru ca Diddley este punctul de legatura dintre blues si rock&roll, lansand hituri care au fost preluate de cele mai mari trupe de blues si rock – Who do you love, Before you accuse me, Mona, I’m a man. Chitarist, compozitor si vocalist, un artist influent al epocii de tranzitie a R&B spre rock’n’roll (fenomen major al celei de a doua jumatati a secolului XX), Bo Diddley s-a nascut in McComb, Mississippi. Numele sau adevarat este Otha Ellas Bates, devenit Ellas McDaniel Diddley si apoi Bo Diddley si a reusit sa-si castige fanii atat prin stilul muzical unic, cat si prin costumatia de scena extravaganta (pentru acea vreme) – palarie neagra, ochelari fumurii si chitara de forma patratoasa. Locul sau este alaturi de ceilalti mari creatori ai rock-ului- Chuck Berry, Little Richard si Jerry Le Lewis, muzica influetandu-i pe cantareti/trupe precum Jimmi Hendrix, Eric Clapton, Rolling Stones, U2 etc. A murit dupa lungi luni de suferinta, la varsta de 79 de ani, în urma unui infarct, în locuinţa sa din Archer, Florida, in urma unui atac de cord.
La 78 de ani, Bo Diddley a mai avut doua infarcturi si a fost internat intr-o clinica din Florida, unde a suferit o interventie chirurgicala. Diddley a primit premiul Grammy pentru intreaga activitate in 1998. si a intrat de asemenea si in Rock and Roll Hall of Fame. Muzicianul a fost casatorit de patru ori si era tatal a patru copii.

Share

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>