B.B.King

B.B. King (n. Riley B. King pe 16 septembrie 1925 în Itta Bena, Mississippi, S.U.A.) este un cântăreţ, compozitor şi multi-instrumentist de origine afro-americană.

B.B. King a început să înregistreze muzică în anul 1940 şi a lansat de-a lungul timpului peste 50 de materiale discografice, majoritatea fiind albume de muzică blues.

În tinereţe, King obişnuia să cânte la colţurile străzilor pentru a primi bani de la trecătorilor, ca majoritatea marilor legende ale bluesului. În 1947 el a plecat în Memphis, unde a pus bazele carierei sale profesioniste, iar un an mai târziu el a debutat la o emisiune radio locală. Odată cu dobândirea celebrităţii, King a primit pseudonimul Beale Street Blues Boy, care a fost scurtat la Blues Boy King, iar în cele din urmă a devenit B.B. King.

A aparut alaturi de mari nume ale genului in productia The Blues Brothers.

Continuându-şi cariera muzicală, King a devenit celebru în America de Nord la finele anilor 1960,în 1969 fiind ales de membrii formaţiei Rolling Stones să deschidă câteva dintre concertele lor. În 1970 interpretul a primit premiul Grammy pentru discul single „The Thrill is Gone”, care a fost inclus pe lista celor mai bune 500 de piese ale tuturor timpurilor alcătuită de revista Rolling Stone, pe locul 183. În anii 1980, numele lui King a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame şi Blues Foundation Hall of Fame, iar în 1987 a primit un premiu Grammy pentru întreaga sa activitate.

În următorul deceniu, interpretul a colaborat cu formaţii şi muzicieni de renume precum U2, Eric Clapton, Dr. John, Koko Taylor şi Bo Diddley. În anul 2006, având 81 de ani, B.B King şi-a anunţat retragerea prin intermediul unui turneu de adio, pe parcursul căruia a fost însoţit de chitaristul Gary Moore.

Si dupa cum bine spunea cineva pe blog, daca il auziti pe BB King ca isi anunta retragerea, sa nu il credeti, caci anul acesta a avut doua concerte in cadrul Festivalului de Jazz de la Montreux Elvetia, dintre care unul gratuit.

În cei 62 de ani de activitate, B.B King a susţinut peste 15.000 de concerte pe plan internaţional, clasându-se pe poziţia cu numărul trei în clasamentul celor mai buni chitarişti din istoria modernă, ierarhie întocmită de revista Rolling Stone.

Răsplata prestaţiei muzicale de calitate a lui B.B. King este reprezentată de cele 14 premii Grammy câştigate,dar şi de numeroasele distincţii primite din partea instituţiilor naţionale din S.U.A.

In orasul sau de resedinta Inidanola, Mississippi a fost infiintat un muzeu in cinstea marelui bluesman. Acesta a fost inaugurat pe 13 septembrie 2008, cu citeva zile inainte de cea de-a 83-a zi de nastere sarbatorita de acesta. Locatia este aceea a unei fabricute de procesare a bumbacului in care BB King a lucrat in copilarie.

Share

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>