Top 10 chitare de folk

                                                                                                                                                                                                     Chitara ramane instrumentul principal in interpretarea muzicii blues si folk. Va prezint mai jos un top al celor mai utilizate chitare:

1. MARTIN reprezinta poate cel mai des folosit model de chitara, chiar si la spectacolele de tip open mic. Motivul pentru care acest brand este atat de folosit il reprezinta sunetul cald si complet pe care il produce. Evident, exista si factorul de aspect, ele fiind niste instrumente frumoase si usoare. Dintre interpretii care au folosit acest tip de chitara sunt Woody Guthrie, Bob Dylan, Joan Baez, Jerry Garcia si multi altii.

2. GIBSON este un model de chitara mare, frumoasa si cu un sunet incredibil. Meritul apartine in mare parte calitatii echipamentelor electronice pe care le implementeaza producatorul, astfel incat sunetul ramane cat se poate de clar chiar si atunci cind chitara este conectata si utilizata la maximum. Sunt un pic mai dificil de utilizat decit Martin dar merita efortul. Printre interpretii amintesc pe Dolly Parton, Emmylou Harris (care detine o serie Gibson cu semnatura ei), Keb Mo si altii.

3. EPIPHONE este un model fabricat de Gibson, motiv care le face sa fie printre cele mai indragite modele. Sunetul este foarte bun, pretul este unul accesibil, sunt rezistente si isi pastreaza acordul timp indelungat. Sunt poate cele mai practice chitare din lista. Interpreti faimosi precum Steve Earle, Patti Griffin, John Lennon, Lucinda Williams si altii s-au folosit de acest model.

 4. TAYLOR reprezinta unul dintre cele mai bune modele de chitara. Lista celor care ar putea sustine acest lucru este lunga, dar amintim pe Mary Chapin Carpenter, Shawn Colvin, Iris DeMent, Bonnie Rait, Toshi Reagon, Suzanne Vega, Nanci Griffith. Chitara Taylor este durabila, te poti baza pe ea, sunet cald, poate fi utilizata si prin ciupirea corzilor cu degetele.

5. ALVAREZ este un model foarte rezistent si pe care te poti baza. Chiar si dupa 10 ani de utilizare, timp in care a fost supusa la intemperiile verii si iernii deopotriva, chiar daca a fost scapata sau a plouat pe ea, Alvarez inca sustine concerte. Si asta pentru ca producatorii investesc in ea multa putere si pasiune deopotriva. Acelasi lucru poate fi afirmat si de Carlos Santana, David Crosby, Ani Difranco, Luka Bloom si alti iubitori de Alvarez.

6. GUILD este un model de chitara mare, greoaie dar cu un sunet ferm si cald. Au componente electronice de inalta calitate si o trasatura definitorie a acestui brand este ca setarile initiale raman aceleasi o lunga perioada de timp. Guild ca si Alvarez sunt chitare de “drum lung”. Printre interpretii faimosi care folosesc acest brand amintesc pe Paul Simon, Jerry Garcia si John Denver.

7. FENDER este probabil cel mai cunoscut brand datorita chitarii electrice stratocaster. Cu toate acestea, Fender este si un producator excelent de chitare acustice.

8. GRETSCH reprezinta un model cu un sunet deosebit, cald, excelente pentru interpretii care ciupesc corzile (fingerpicking). George Harrison, Neil Young, Steven Stills si Bo Didley sunt numai cativa dintre interpretii care au avut si au interpretat melodii cu acest gen de chitara.

9. OVATION au un sunet clar, rotund.  Printre interpretii care folosesc acest tip de chitara se numara Joan Armatrading, Melissa Etheridge, and Karen Hunter.

10. YAMAHA, desi recunoscut pentru calitatea echipamentelor electronice, audio si video, reprezinta si un brand de chitara deosebit ca si raport calitate – performante – pret. Ele sunt foarte bune pentru incepatori, fiind utilizate si de artisti precum Keb Mo, Edwin McCain, and Mark Oakley.

Cam atat cu topul chitarelor, in speranta ca parcurgerea acestei liste v-a imbogatit in vreun fel cunostintele sau macar v-a trezit anumite cunostinte pe care le considerati uitate, va doresc aplauze furtunoase sau dupa caz, auditie placuta.

Share

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>