SE CANTA BLUES IN ROMANIA? (Part I – Cyfer)

Daca stau stramb si judec drept, cred ca un titlu mai potrivit pentru aceasta serie de articole ar fi fost: SE ASCULTA BLUES IN ROMANIA?

Pentru ca dupa numarul persoanelor care se “inghesuie” la astfel de evenimente (concerte blues, jam session pe teme de blues, open mike etc) as fi indreptatit sa spun ca NU. Nu cu mult timp in urma am fost in Big Mamou, la un superb concert de blues unplugged sustinut de Vali Racila si, surprinzator, in sala erau doar 16 spectatori. Dar nu despre acest lucru discutam acum (vom avea timp destul sa despicam firul in tzaspe pe aceasta tema), ci despre oamenii care si-au pus talentul in slubja “muzicii diavolului”. Si, chiar daca nu va vine sa credeti, sunt foarte multi cantareti autohtoni care stiu sa cante blues bine. Fara a vrea sa facem o ierarhizare, sau un clasament al acestor artisti, in aceasta serie de articole vom incerca sa facem o scurta prezentare a trupelor si a artistilor autohtoni care “au trairi albastre” (hmm, ciudata exprimare, nu…?)

In mod cu totul aleatoriu, primul pe lista blogului nostru este:
CYFER
Cyfer (pe numele său adevărat Adrian-Călin Ţurcanu) (n. 3 septembrie 1975, Constanţa) este un chitarist şi cântăreţ român. Este cunoscut ca lider al trupei de blues rock Cyfer’s Sin, grup pe care l-a fondat în 2005. A fost membru în trupa Trenul de Noapte şi este îndrumător de chitară în Bucureşti.
Cyfer a început să cânte la chitară la 15 ani şi în adolescenţă a evoluat în diverse trupe de death metal. Ulterior, s-a orientat spre blues rock şi a devenit chitarist în trupa Fernet Blues Band din Braşov. În 2003 şi 2004, a colaborat cu muzicianul american Terry Lee Burns. Cyfer este din 2006 gazda unui eveniment săptămânal, numit Open Microphone cu Cyfer sau ‘Ia-ţi chitara şi vino să cânţi cu… Cyfer’, în care scena este deschisă pentru muzicienii care doresc să se afirme.

La vârsta de 6 ani, Cyfer a fost impresionat de Elvis Presley. În adolescenţă, trupele sale preferate erau Led Zeppelin, Fleetwood Mac, Jimmy Hendrix, The Groundhogs, formaţii puternic influenţate de blues-ul american.
Când cânta în trupa Fernet Blues Band, în repertoriul alcătuit de Cyfer dominau compoziţiile standard de blues, scrise de Muddy Waters, John Lee Hoker sau Howlin Wolf.
În concertele cu Cyfer’s Sin se pot auzi în special influenţe blues şi funk, dar acestea pot merge până la world music.
Postul de radio Smart FM îl consideră pe Cyfer un geniu al improvizaţiei şi îl plasează pe locul 9 în topul celor mai valoroşi chitarişti români.
Cyfer’s Sin
Cyfer’s Sin este un trio de rock format de Cyfer împreună cu Doru Diaconu şi Alex Lambrino. Cei trei muzicieni s-au cunoscut, au avut o primă repetiţie şi primul concert în aceeaşi zi, 30 septembrie 2005. Live, formaţia este un adevărat jam-band, unele piese fiind combinate cu lungi improvizaţii de blues, funk, jazz sau psihedelic. În 2008, Cyfer’s Sin a colaborat cu Mircea Horvath (clape).

Componenţă Actuală
Cyfer (chitară, voce)
Doru Diaconu (tobe)
Alex Lambrino (chitară bas)

Trenul de Noapte
Cyfer a intrat în trupa de blues Trenul de Noapte la scurt timp după ce aceasta a fost reformată de Marcian Petrescu. În octombrie 2007 au avut loc primele două concerte în componenţa de cvartet cu Cyfer la chitară. Dialogurile dintre muzicuţa lui Marcian şi chitara lui Cyfer au devenit una din atracţiile concertelor trupei, alături de textele haioase în limba română. În noiembrie 2007, Trenul de Noapte a efectuat un turneu naţional alături de Sugar Blue, considerat cel mai bun muzicuţist din lume, câştigător al premiului Grammy. Turneul a fost repetat un an mai târziu.
Trenul de Noapte a lansat primul album în formulă de cvintet la casa de discuri Soft Records în martie 2009. Materialul se intitulează Poveştile Bluesului şi a fost înregistrat la sfârşitul lui 2008.
Cyfer a părăsit trupa Trenul de Noapte la începutul lui 2009 pentru a se dedica în totalitate trupei Cyfer’s Sin.
Tennessee Rhythm Devils
Muzicianul american Terry Lee Burns, originar din Tennessee, a început să concerteze împreună cu Cyfer în 2003 sub numele de Tennessee Rhythm Devils. Cei doi au înregistrat împreună albumul Falling Up, un amestec de southern rock şi americana,după care au pornit într-un turneu naţional de promovare.
Componenţă
Terry Lee Burns (chitară bas, voce)
Cyfer (chitară, voce, muzicuţă, mandolină)

Colaboratori
Darius Neagu (tobe)
Ovidiu Condrea (tobe)
Gabor Pal (tobe)
Alex Tomasseli (clape)
Mike Vlahopol (chitară

Sursa: Wikipedia

Share

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>