Montreux – Festival de jazz

Un festival cat un vis de o viata. Am intalnit foarte multi oameni iubitori ai genului si care si-au formulat dorinta de a merge macar odata la acest festival sub forma: visul vietii mele este sa…. 

Cu siguranta ca ei mai sunt multi altii pe toata planeta. Si asta pentru ca Festivalul de Jazz de la Montreux (Elvetia) este considerat cel mai mare festival de jazz din lume. Aici puteti auzi nume sonore ale genului, inca din 1967 cind Claude Nobs a dat nastere evenimentului. Miles Davis, Ray Charles, David Bowie, Massive Attack, Etta James, Quincy Jones, Nina Simone….si multi multi altii si-au aratat maestria pe scena festivalului.

Desi jazz-ul a constituit km zero al festivalului, exista si alte stiluri muzicale care s-au integrat perfect in peisaj, fara a dauna catusi de putin consistentei sau calitatii festivalului. 

Claude Nobs este un pasionat de jazz si un vizionar care in 1967, pe vremea cind lucra la un birou de turism a decis infiintarea festivalului. Prima editie a durat 3 zile.  Editia din 1977 a consitituit un record de durata, cele 23 de zile de festival fiind destul de greu de egalat. Creatorul festivalului a reusit prin fler, inovatie si deschidere la nou sa-si pastreze entuziasmul in realizarea festivalului intact chiar si dupa 40 de editii.

Pe acest website http://www.liveatmontreux.com/  puteti viziona clipuri la calitate HD din toate editiile festivalului si puteti intelege mai bine ce reprezinta acesta pentru jazz, pentru muzica, pentru omenire.

Speram ca poate anul viitor sa ajungem si noi pe acolo si cine stie, sa relatam mai multe chiar de la fata locului.

Share

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>