LINGURA, INTRE SLIDE SI GLISSANDO

Connaisseurii de blues stiu cu siguranta ce este slide-ul si la ce foloseste. Si mai stiu ca la originea acestor tuburi de metal, sticla sau plastic sta bottleneckul, adica acele gaturi de sticla de whiskey pe care vechii bluesmani le apasau usor pe corzi pentru a-si canta oful.
Dar pot sa pun pariu ca foarte putini stiu ca acest termen defineste de fapt un termen de teorie muzicala – glissando, preluat de la fratii nostri italieni.
Glissando (abrev. gliss.) reprezintă un ornament fals (fragment melodic ce dă impresia unui ornament propriu-zis) care presupune alunecarea între două înălţimi consecutive, consumând întreaga durată a primei înălţimi. O alunecare asemănătoare care nu ocupă decât ultima parte a duratei se numeşte portamento. Glissando este un cuvânt din limba italiană şi înseamnă „alunecând” (substantiv derivat din modul gerunziu al verbului, deoarece indică un procedeu de execuţie); pluralul este glissandi (gen masculin).
În
limba engleză, din jargonul chitarei face parte termenul SLIDE, având acelaşi înţeles cu glissando.
Originea efectului este probabil populară, această ipoteză fiind susţinută de faptul că însăşi vorbirea implică un glissando permanent între înălţimile produse. Se presupune că muzica vocală la începuturi folosea intens acest efect. El a căpătat un rol expresiv atunci când ponderea utilizării sale a scăzut simţitor (a fost înlocuit de saltul între înălţimi), fiind ales numai pentru anumite momente pe parcursul cântării. Mai târziu, a fost adoptat de muzica instrumentală, cu precădere în rândul instrumentelor capabile de a-l produce.
Si inca un pariu pe care il fac cu voi: bag mana in foc ca nu stiati ca in bluesul rural se folosea chiar si o amarata de lingurita in loc de slide!!!
Share

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>