JAZZ SI BLUES IN POIANA LUPULUI

Au mai ramas doar trei zile pana se va da startul celei de-a 13-a editie a festivalului de jazz de la Garâna care se va desfasura în zilele de 17, 18 si 19 iulie, în locatia traditionala, POIANA LUPULUI din satul GARÂNA, judetul CARAS SEVERIN. Fundatia Culturala JAZZ BANAT condusa de Marius Giura, va propune pentru aceasta editie urmatorul program:

Vineri 17 iulie: JAZZ DE NECAZ (România) – un super grup al celor mai talentati tineri muzicieni din tara noastra care vor cânta în formula: Lucian Nagy (sax), Tavi Scurtu (tobe), Victor Miclaus (bas), Sebastian Spanache (pian), Dan Bozzo Mitrofan (chitara) si Maria Chioran (voce) ANDRZEJ JAGODZINSKI TRIO (Polonia) – unul din cei mai importanti pianisti ai scenei poloneze de jazz, care va da din nou dimensiunea exceptionala a scolii poloneze de jazz .Ceilalti membri sunt ADAM CEGIELSKI si CZESLAW BARTKOWSKI. TERJE RYPDAL GRUP (Norvegia) – respectati muzicieni europeni cu peste 80 de albume ca lider si ca sideman, chitaristul norvegian este un compozitor prolix, cu extensii în domeniul clasic: simfonii, opera, concerte pentru chitara si contrabas. Adept convins al mijloacelor electronice de prelucrare a sunetului, TERJE RYPDAL a cântat alaturi de toti marii muzicieni ai lumii (Jan Garbarek, Trilok Gurtu, Ralph Towner, David Darling…) va cânta pe scena alaturi de FRANK HOVLAND (bass) si PAULO VINACCIA (tobe) NIK BARTSCH S RONIN (ELVETIA) – revelatia jazzului european contemporan, laureat a cinci mari premii internationale din 1999 pâna în 2007, este cel mai influent grup de jazz european al tinerei generatii. Ceilalti membri ai grupului sunt: KASPAR RAST (tobe), BJORN MEYER (bass), SHA (bass), ANDI PUPATO (percutie)

Sâmbata 18 iulie: PLATONIC (România) – grupul excelentului chitarist român NICU PATOI, va prezenta un proiect nou bazat pe blues/jazz în colaborare cu BERTI BARBERA. JOHN ABERCROMBIE GROUP (S.U.A.) – cotat cel mai important continuator al lui John McLaughlin, a concertat si înregistrat cu majoritatea marilor muzicieni de jazz ai lumii. Este unul dintre cei mai de succes artisti ai casei de discuri ECM. Mentor si model pentru multe generatii de ghitaristi, JOHN ABERCROMBIE este capul de afis al festivalului. Va cânta alaturi de alti monstri sacri ai jazzului mondial: MARK FELDMAN (viola), THOMAS MORGAN (bass) si JOEY BARON (tobe). TRIGON (Rep. MOLDOVA) – redutabil grup european de ethno jazz, aflat la a patra aventura în Banat, si pentru a doua oara la Garâna. Alaturi de ANATOL STEFANET vor fi prezenti DOREL BURLACU (pian), GARI TVERDOHLEB (tobe) si SANDU ARCUS (sax, bass, flaut, fluier) HELGE LIEN TRIO (NORVEGIA) – Laureati ai premiului GRAMMY pentru jazz în 2008 cu albumul HELLO TROLL. Dupa 9 albume, toate realizate în Japonia au ajuns în topul preferintelor si în Europa. Vor fi cu siguranta revelatia acestei editii. Grupul e format din HELGE LIEN (pian), FRODE BERG (bass), si KNUT AALEFJAER (tobe).

Duminica 19 iulie: BEGA BLUES BAND & FRIENDS (România) grupul timisorean de blues condus de KAMOCSA BELA, revine la Garâna dupa 2 ani, cu un proiect prezentat în turneul lor european în Germania, Austria, Ungaria si Portugalia. MISI FARCAS BAND (Germania) – redutabilul tobosar timisorean MISI FARCAS, care se întoarce din Germania, tara care l-a adoptat, cu proiect exploziv, alaturi de PAATA DEMURISHVILI (pian) si CHRISTOPH VICTOR KAISER (bass). ULRICH DRECHSLER – FORTUNE COOKIE (Austria) – cea mai ascultata si bine vânduta trupa din Austria, ce aduce sonoritati specifice muzicii electronice dar si hip-hop-ului bine temperat. Pe scena vor mai fi JOJO LACKNER (E-bass), JOERG MIKULA (tobe) si ZUZEE (platane). NILLS PETTER MOLVAER (Norvegia) – cel mai influent trompetist de la MILES DAVIS încoace, este si unul din cei mai originali muzicieni europeni. Laureat al mai multor premii GRAMMY, a primit în 2003 cel mai important premiu cultural al Norvegiei. Va cânta alaturi de EIVIND AARSET (chitara si bass) si AUDUN KLEIVE (tobe).

Prezentarea concertelor: FLORIAN LUNGU si MARIUS GIURA Biletele se pot cumpara la intrarea în perimetrul festivalului.
Vom incerca sa postam filmari, interviuri cu artistii si spectatorii pe blog, in timpul cel mai scurt, aproape de timpul real. Asadar, urmariti blogul daca nu puteti ajunge la eveniment.
Share

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>