Instrumente – Dobro

Dobro este o chitara acustica dotata cu un rezonator metalic incorporat. Acest rezonator are rolul de a amplifica sunetele. In contrast cu chitarele acustice, rezonatorul metalic ia locul gaurii din mijlocul chitarii (folosita pentru rezonanta). Din acest motiv, forma chitarii Dobro nu afecteaza in nici un fel modul in care sunetul ei este amplificat.
Dobro a fost inventata de John Dopyera pe la inceputul anilor 1930. Dopyera si fratele sau au tot incercat pe la finele anilor 1920 sa gaseasca o modalitate de a amplifica sunetul natural al unei chitari. Cei doi frati si-au numit noua lor companie Dobro, ceea ce inseamna “bun” in limba lor nativa (slovaca).
Chitara Dobro suna mai mult ca un banjo decat ca o chitara normala, datorita efectului creat de corzile metalice plasate desupra placii metalice. Acest sunet este amplificat si mai mult de interpretii care folosesc in loc de degetele care apasa corzile pe grif, un slider (tub facut din diverse materiale similar cu un gat de sticla – initial era folosit un gat de sticla care ramane, dupa spusele multor cunoscatori, cel mai bun slider).
Exista doua tipuri de Dobro:
– Roundneck folosit in special pentru muzica blues
– Sqareneck, preferat de interpretii de Bluegrass (un subgen al muzicii country americane) are corzile plasate la cca 1 cm distanta de corpul chitarii si este utilizata prin pozitionarea sa pe genunchi, cu corzile in sus. Prin contrast, roundneck-urile se folosesc pozitionate ca orice chitara obisnuita.
Dobro a fost introdusa in muzica Bluegrass in anii 1950 de John Graves (din trupa Flatt & Scruggs), acesta cantand la ea pozitionand-o cu spatele pe genunchi si cu corzile in sus, modalitate de utilizare chiar si in zilele noastre.
B.B.King, o legenda vie a muzicii blues este un exceptional interpret la chitara Dobro Roundneck.
Share

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>