In rolul principal – ARTISTII (o scurta descriere a blogului)

Voi incerca sa acopar pe cat posibil in articolele urmatoare toti marii artisti care au slujit blues-ul cu credinta, transformandu-l intr-un mod de viata. Astfel, voi aloca un post pentru mini-biografia fiecarui gigant, incepand nu neaparat intr-o ordine cronologica sau alfabetica.

Am ascultat foarte multa muzica de-a lungul timpului (partial datorita pozitiei detinute in radio in anumite momente si in rest datorita dependentei de muzica, rezultate din aceasta ocupatie), din aproape toate genurile si fara nici un fel de exagerare indraznesc acum sa plasez blues-ul in virful listei, drept stilul cel mai viu si cu cea mai mare putere de transmitere a unei trairi, a unui mesaj, a unei incarcaturi emotionale care ma face sa revin la principiile de baza ale vietii, la ceea ce conteaza intr-adevar, la prieteni, la familie, la locurile dragi mie, la micile scapari ale vietii, la marile impliniri ale ei. Personal, identific mai multe momente declansatoare de “blues” in melodiile genului, de la un anume vers pe care il inteleg intr-un mod propriu, la un anume acord scos de chitara, o vibratie a bass-ului, un geamat al muzicutei…atat si este suficient sa ajung intr-o alta dimensiune.

I’ve got the BLUES – in aceasta expresie, “the BLUES” reprezinta o stare de melancolie si/sau de depresie. Astfel, pot exista melodii care te duc cu gandul la lucrurile frumoase din trecutul sau prezentul vietii, dar si melodii care te stirnesc cumva, revoltandu-te asupra nedreptatilor de orice fel ale vietii.

B.B.King, o legenda vie a blues-ului avea sa defineasca genul drept o forma de manifestare a nemultumirii impotriva rusinii si umilirii omului de catre om. Asta bineinteles datorita faptului ca muzica blues isi are originile in rindul sclavilor de culoare din vremuri demult apuse, care protestau impotriva asupririlor sau isi exprimau amarul prin muzica, prin versuri pline de inteles.  “The blues is an expression of anger against shame and humiliation.” (BB King)

Scopul acestui blog este in principal acela de a aduce un omagiu muzicii blues si celor care au pus contribuit la imbogatirea genului. Pe linga blues insa veti putea gasi informatii si din jazz, soul, folk si alte genuri adiacente, informatii despre cei care promoveaza aceste genuri in Romania (si sunt foarte multi care merita ovationati la scena deschisa dar care inca nu s-au bucurat de promovarea meritata), informatii despre concerte, festivaluri, locul si data acestora, interviuri in scris sau filmate la fata locului.

O dovada ca blues-ul este un stil de muzica  strins legat de suflet, de spirit si de realitatile omenesti este  multitudinea de instrumente care se pot folosi la interpretarea lui. Pe linga instrumentele clasice: chitara, pian, muzicuta, tobe  si toate instrumentele identificabile intr-un big band respectabil, mai adaugam naiul, vioara, flautul, cajon-ul dar si instrumente improvizate precum: o  placa de spalat rufe (washboard), o cutie de bere cu pietre in ea, o cutie de trabucuri ornata cu corzi de chitara si orice alte obiecte care pot emite ritmurile de blues. Omul canta blues oriunde simtea nevoia: pe cimp,  pe prispa, in gradina, in fabrica, in inchisoare si din tot felul de motive: iubire, insingurare, frig, foame, durere, visare….

Ca o completare, continutul va fi presarat din cind in cind cu informatii despre elementele asociate cu genurile sus mentionate: instrumente muzicale, accesorii, licorile parfumate datatoare de savoare auditiilor (wiskey, bourbon, scotch) sau chiar tigarile din foi sau trabucurile creatoarele de fum misterios. Incercam sa ii facem pe cunoscatori sa se simta cat mai acasa iar pe cei curiosi sa intelega cat mai bine lumea pe care o prezentam.

Ii invitam pe toti cei care au ceva de spus in legatura cu aceasta lume sa o faca prin intermediul comentariilor, le multumim celor care corecteaza eventualele erori strecurate (fie ele chiar si gramaticale), pentru ca doar prin efort colectiv putem atinge perfectiunea.

Share

One comment to In rolul principal – ARTISTII (o scurta descriere a blogului)

  • justblues  says:

    imi place blogul. gand la gand cu bucurie… si eu am pornit acum vreo 3-4 luni blogul de blues, punctand mai mult lucrurile proaspete, tocmai pt. a arata ca bluesul e o traditie vie si nu s-a incheiat cu bb king sau j.lee hooker. bafta mai departe si, da, bluesul romanesc, atat cat e, merita si el sa fie bagat in seama.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>