Etta James


Prima data cind am auzit de Etta James a fost dupa ce am auzit At Last versiunea Christina Aguilera cu ceva ani in urma. Cred ca in urma unui search pe net am dat peste versiunea At Last (compusa de Mack Gordon and Harry Warren pentru un musical din 1941, Orchestra Wives) interpretata de Etta James si am ramas marcat. Evident ca a trebuit sa aflu tot ce a produs Etta James si intr-adevar….a produs….
Jamesetta Hawkins pe numele sau adevarat, s-a nascut in Los Angeles prin 1938 si de la virsta de 5 ani s-a tot pregatit sa ne delecteze cu timbrul sau inconfundabil.
Pe cind avea doar 14 ani si deja se mutase cu familia in San Francisco a fost ascultata de Johnny Otis, un cunoscut pianist de blues. Pe atunci Etta se unise intr-un grup de doo-wop cu inca doua fete(stil vocal de r&b dezvoltat in anii 40 – 50 in comunitatile afro-americane). Lui Otis i-a placut cintecul interpretat de ele si fara stirea parintilor acestora au plecat la Los Angeles pentru inregistrari.
Desi cunoscuse succesul in anii “50, Etta James a aparut cu adevarat odata cu semnarea contractului cu Chess Records in 1960(studio de inregistrari care i-a promovat si pe Muddy Waters, Howlin’ Wolf, Little Walter si altii). Piese precum “All I could do was cryin”, “Stop the wedding”, “Somethin’s got a hold on me” sau “My dearest darling” au ajuns imediat pe primele locuri din topul R&B al Billboard-ului american (Billboard este o revista saptamanala dedicata muzici din Statele Unite).
O cariera fulminanta pina in prezent, pentru ca si in zilele noastre, la 71 de ani, Etta James (la fel ca si Tina Turner despre care vom vorbi curind) inca mai face inregistrari. Albumul sau din decembrie 2000 “Matriarch of the Blues” a fost foarte apreciat de The Rolling Stone Magazine care afirma “o intoarcere la adevaratele radacini ale muzicii, albumul Matriarch of the Blues ii permite interpretei sa isi revendice binemeritatul tron de regina si sa ii sfideze pe toti cei care ar putea incerca sa i-l ia.”
De atunci a reusit sa mai lanseze cateva albume printre care unul de jazz, unul live, este o figura omniprezenta in fruntea listei marilor voci de la cel mai mare festival de jazz din lume care are loc anual inca din 1967, in lunile de vara la Montreux in Elvetia sau pe scenele legendarului festival Monterey California, precum si la San Francisco Jazz Festival.
In 2001 si-a primit binemeritatul loc in Blues Hall of Fame precum si in Rockabilly Hall of Fame iar in 2003 si-a incununat colectia de premii cu un Grammy pentru intreaga cariera.
Pentru a putea desprinde mai bine detaliile vietii tumultoase a celei care este Etta James, va recomand cu caldura filmul Cadillac Records aparut in decembrie 2008 pe ecrane si cu siguranta si pe DVD, in care aveti sansa sa asistati la descoperirea, lansarea si desfasurarea de forte a marilor oameni de blues americani. Neaparat Cadillac Records, un film care desi este artistic are 100% valoare de document.
Pe 7 Mai 2009 Etta James a primit pentru a noua oara premiul pentru Soul/Blues Female of the Year (Personalitatea feminina Soul/Blues a anului).
Doamnelor si domnilor, cu bunavointa Youtube, Etta James:

Share

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>