Babe Stovall – geniul mandolinei

Salut,
A trecut ceva vreme de cind n-am mai semnalat ceva aici, desi in tot acest rastimp mi-am tot zis ca sunt atatea evenimente demne de mentionat….noroc cu prietenul Mike Hoffmann, membru al trupei Little Brothers, prezenti la o editie trecuta Sighisoara Blues Festival.
Mike mi-a adus in atentie un personaj foarte interesant, Babe Stovall, pe numele sau adevarat Jewell Stovall. Nascut pe 14 Octombrie 1907, Babe a fost un cintaret profesionist de Delta Blues si un virtuoz manuitor al instrumentelor cu coarde (chitara, mandolina).
S-a nascut intr-o familie numeroasa din Tylertown (Mississippi), de 11 copii, el fiind cel mai mic dintre acestia, de unde si porecla Babe. A invatat sa cinte la chitara la virsta de 8 ani, dezvoltandu-si ulterior un stil profund influentat de Tommy Johnson, pe care l-a intalnit in Mississippi prin 1930.
Babe Stovall s-a mutat in orasul muzicii bune, New Orleans, unde a cintat pe strazi, in cafenele si in galeriile cartierului francez! – iata ca ei au cartierul francez dinaintea noastra…:) –
Deseori era vazut cantand cu chitara la ceafa si strigandu-si versurile cit putea de tare, ca sa fie auzit. Putem spune ca avea un dezvoltat respect de sine si se promova fara emotie, constient fiind de abilitatile sale.
In 1964 a inregistrat un album pentru casa de productie Verve, album relansat in 1990 pe CD. A efectuat mai multe inregistrari in 1966 aparute sub denumirea The Babe Stovall Story.
 
Colaborarea tirzie cu Bob West s-a materializat prin produsul The Old Ace: Mississippi Blues & Religious Songs, lansat in 2003 de casa de productie Arcola.
 
Babe Stovall a cintat in numeroase turnee si in acelasi timp a fost muzicianul casei pentru Dream Castle Bar din New Orleans.
A incetat din viata in 1974, destul de devreme, din motive de sanatate. A fost un personaj linistit, singura sa problema cu fortele de ordine fiind datorita prohibitiei….deh, l-au prins cu sticluta de whiskey in buzunar.
Va las sa-l descoperiti pe Babe Stovall:

Share

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>