BLUES ARCHEOLOGY – CONCERT ACUSTIC CU EFECT PE VOCE


Uniţi sub conceptul de “Blues Archeology”, Mike Godoroja, Marcian Petrescu, Călin Cyfer şi Luca Marius, patru nume sonore în materia promovării blues-ului pe meleagurile noastre, au oferit publicului adunat în subsolul Understage un excurs enciclopedic spre rădăcinile blues-ului
Sâmbătă, cu începere de la ora 21.00, clubul Understage a fost gazda unui concert de blues susţinut de Mike Godoroja, Marcian Petrescu, Călin Cyfer şi Luca Marius.

Deschiderea evenimentului a fost oficiată de Silviu Paraschiv (chitară electrică), Alexadru Muşat (voce/chitară rece) şi Răzvan Popa (clape), care au ţinut o sesiune-fulger de cover-uri, pregătind terenul celor patru artişti de blues.
Uniţi sub conceptul de “Blues Archeology”, Mike Godoroja, Marcian Petrescu, Călin Cyfer şi Luca Marius, patru nume sonore în materia promovării bles-ului pe meleagurile noastre, au oferit publicului adunat în subsolul Understage atât un excurs enciclopedic spre rădăcinile blues-ului (unul dintre cele mai influente stiluri muzicale care şi-au pus amprenta asupra secolului XX), cât şi un exemplar seminar de slide guitar, muzicuţă, voce, mandolină sau bazuki – instrumentele responsabile de crearea flashback-urilor istoriografice spre vârsta de aur a genului, cântat, cu patimă revoluţionară, pe malul râului Mississippi, într-o vreme în care, încă, muzica reprezenta o centură de siguranţă, un exerciţiu de supravieţuire dintre cele mai demne. Profesionalism a fost cuvântul de ordine interioară al concertului “Blues Archeology”.

Blues-ul ca respiraţie

Este, oricând, o reală plăcere să asişti la performance-ul a patru muzicieni de talia şi pasiunea unor Mike Godoroja, Marcian Petrescu, Călin Cyfer sau Luca Marius, care emană blues prin fiecare por şi care produc muzică după cum respiră, cu acelaşi patos minuţios cu care un arheolog studiază efigiile trecutului. Cu un playlist select, marcat de titani ai speciei precum Muddy Waters, Willie Dixon, Robert Johnson, James Cotton, John Lee Hooker sau Sonny Boy Williamson, vocea plină de charismă a lui Mike Godoroja, ludicul de “enfant terrible” al muzicuţei mânuite de Marcian Petrescu (fără îndoială, cel mai bun muzicutist de blues al momentului din România), slide-urile năucitoare executate de Călin Cyfer şi perspicacitatea multi-instrumentalistă a lui Luca Marius, sincronizându-se admirabil, fără cusur, au deschis o breşă în timp, aducând pe scena din Understage, timp de două ore, ceva din aerul prispelor din epoca delta blues, de pe care, la căderea nopţii, sub zodia unor vremuri barbare, în care sclavia era “sponsorul oficial” al civilizaţiei americane, adunaţi pe jilţuri în jurul unei sticle de whisky, răsunau vocile patetice, pătimaşe şi revoltate ale “negrilor” întorşi umiliţi de pe plantaţiile de bumbac ale “albilor”.
Per total, evenimentul a fost un regal. Farmecul unor muzicieni precum Mike Godoroja, Marcian Petrescu, Călin Cyfer sau Luca Marius constă în faptul că, în muzică, ştiu când să ţipe şi când să tacă prin sunet. Acesta e profesionalismul!
Evenimentul din Understage, terminat spre dimineaţă cu un jam-session, a fost organizat de muzicutistul brăilean Cătălin Curcă, administratorul site-ului www.moodforblues.ro, cu sprijinul “Magazinului Concept 38” şi al restaurantului “Crama Veche”.
Cei care au ratat concertul de sâmbătă se pot întâlni din nou cu chitaristul Călin Cyfer în Understage, vineri, 15 aprilie, de la ora 21.00.

Exceptand titlul, articolul este preluat in totalitate din cotidianul OBIECTIVUL de Braila (Liviu G. Stan)

Share

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>