Eden Brent – craiasa pianului

Am tot scris despre personalitatile trecute ale blues-ului dar mi-am dat seama ca ar fi bine sa onorez in acelasi timp si personalitatile prezente, cu atat mai mult cu cat le-am cunoscut personal si am fost incantat de energiile pozitive existente in jurul lor.

O astfel de persoana este Eden Brent, o pianista desavarsita, din Greenville, Mississippi. Am avut ocazia si onoarea de a o cunoaste personal la Festivalul de Blues Sighisoara 2010. Am fost impresionat atat de prestatia de pe scena cat si de show-ul extraordinar oferit in Crama Sighisoarei in cursul noptii, la Jam Session. Prietenoasa, vesela si mereu dornica de a cunoaste oameni noi si talentati, Eden a cantat impreuna cu toti cei care aveau cat de cat ceva in comun cu muzica si cu atat mai mult, daca aveau si o muzicuta la indemana, cum a fost amicul Ostap Bender. Sa mai spun ca ne-a invitat pe toti romanii la ea acasa, dar in grupuri reduse si cu un telefon inainte? :)) Nu stiu daca politica made in EBA prevede asa ceva, sau daca Ilinca Vandici are mereu cafeaua calda sau macar o portie de mazare la indemana! šŸ™‚ 

Va dati seama ce inseamna Delta Blues pentru Eden. Copilaria, scoala, primii pasi in blues, totul! Primii pasi in muzica i-a facut alaturi de idolul vietii sale (si sunt sigur ca nu gresesc afirmand acest lucru), Abie “Boogaloo” Ames. Aceasta colaborare a durat circa 16 ani. “Eu eram o tinara caucaziana de familie buna iar el un batrin negru de conditie modesta. Privindu-ne, aveai impresia ca suntem radical diferiti dar muzica noastra a fost un mix perfect care a durat pina in ultima sa clipa de viata si dainuie chiar si in ziua de astazi.” declara Eden Brent pentru Weekend Edition Saturday.
Brent a inceput sa studieze pianul la varsta de 5 ani dupa care si-a aprofundat studiile la Universitatea North Texas. Este constienta ca teoria aprofundata in scoala impreuna cu arta preluata de la “Boogaloo” Ames sunt cele doua ingrediente principale care au oferit-o publicului larg pe artista Eden Brent.
Eden a primit de curind premiul Blues Music Award pentru interpretare la pian iar luna viitoare va lansa albumul “Ain’t got no trouble” pe care l-a inregistrat la New Orleans. Desi admira pianisti ca Rachmaninoff si Liszt, Eden admite ca nu are o asemenea disciplina. Iata cateva mostre de la o persoana care afirma ca nu suporta sa imite alti interpreti, preferand sa descopere noi ritmuri pe cont propriu, chiar daca sunt aranjamente ale unor piese consacrate sau nu.

A participat si participa la toate marile evenimente de blues si jazz din lume, amintind aici chiar si cunoscutul Festival de Jazz de la Montreux! 

Mai jos puteti urmari un Making Of al Albumului “Ain’t Got No Trouble”!

Iat-o alaturi de Pinetop Perkins de la care a primit The Blues Music Award!

Share

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>