Calvados Boulard – nectarul zeilor

Chiar daca nu sunt un bautor dedicat 🙂 🙂 🙂 🙂 – as spune mai degraba ca sunt unul delicat, prefer intotdeauna un “spirit” in locul unui pahar de vin sau a unei sticle de bere. Da, trebuie sa recunosc, wiskey-ul este una dintre bauturile mele preferate, mai ales atunci cand imi danseaza pe masa un single malt care se apropie de majorat. Dar niciodata nu m-am dat in laturi de la un pahar de calvados, o bautura cu adevarat nobila si gratioasa. Calvados este un rachiu din cidru (o tuica de mere, mai pe limba noastra) produs in nordul Frantei si in Normandia. Pentru producerea cidrului sunt utilizate 48 de soiuri si varietati de mere, la care se pot adauga pere, in proportie de 15 %. Acest amestec de fructe este strivit in prese speciale, iar lichidul obtinut este filtrat, lasat sa fermenteze si apoi tinut la invechit timp de aproximativ 6 luni. Dupa aceea, poate fi distilat in alambicuri speciale. Rachiul obtinut va fi lasat la invechit in butoaie din lemn de gorun sau de castan. Pe etichetele sticlelor aflate in comert este indicata durata invechirii: Trois Etoiles, Trois Pommes pentru varietatile de Calvados vechi de 2 ani; Reserve, Vieux pentru o vechime de pana la 3 ani, Vieille Reserve, 4 ani, Gran Reserve, 5 ani; Extra, Napoleon, Hors age, de la 6 la 10, Age Inconnu, peste 10 ani de invechire. La fel ca pentru toate distilatele frantuzesti, producatorul are, in plus, posibilitatea de a amesteca rachiuri din ani diferiti, in proportii variabile, punand in vanzare produsul cu indicarea pe etichete a celui mai tanar rachiu folosit in lume.

Pentru cunoscatori, creme de la creme este Calvados Boulard, un distilat din cidru de mere provenite numai din regiunea Pays d’Auge, cu o traditie atestată oficial acum mai bine de 450 de ani. Merele care intră în compozitie reprezintă un amestec de soiuri având patru gusturi: 15% dulce pentru zahăr si fermentare, 30% amărui pentru taninurile care îi conferă aroma, 40% dulce-amar si 15% acru pentru prospetime.Tehnica Boulard urmăreste cinci elemente esentiale ale procesului: fabricarea cidrului, dubla distilare, îmbătrânirea, alegerea lemnului si amestecul. Amestecurile afisează pe etichetă cea mai mică din vârstele băuturilor componente.Calvados Boulard se poate consuma fie la temperatura camerei, fie cu trei cuburi de gheată peste care se toarnă încet băutura, sau tonic – 3 părti calvados Boulard, 7 părti tonic si un cub de gheată. De asemenea poate fi utilizat în diverse cocteiluri, servite reci. Calvados Boulard este produs de cunoscutul producător de profil din Normandia, Boulard.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>